Adviesorgaan voor chronisch zieken zonder schuldsaldoverzekering voorlopig geschorst

© Belga

Chronisch zieken die te maken krijgen met een torenhoge schuldsaldoverzekering of een weigering, krijgen voorlopig geen gehoor bij het recent opgerichte Opvolgingsbureau. De zittingen zijn tijdelijk geschorst.

Dat schrijft De Morgen.

Wie een lening aangaat, kan een schuldsaldoverzekering afsluiten, die maakt dat bij overlijden van degene die leent, de partner ingedekt is tegen onmogelijke afbetalingen. Hoe hoog de premie voor zo’n verzekering en of er een verzekering mogelijk is, hangt onder meer af van de gezondheidstoestand van de verzekerde. Chronisch zieken kunnen om die reden een veel hogere premie of een weigering oplopen.

Chronisch zieken die bij de aanvraag van een schuldsaldoverzekering op zo’n weigering of een bijpremie van 75 procent stoten, kunnen sinds december vorig jaar beroep aantekenen bij het “Opvolgingsbureau voor de tarifering van de schuldsaldoverzekering”. Vertegenwoordigers van verzekeraars, patiënten en consumenten buigen zich dan over het dossier. Is dat ontvankelijk, dan spreekt het Opvolgingsbureau zich uit over het voorstel van de verzekeraar. Die is dan verplicht zich aan dat advies te houden als hij de patiënt daarna een contract aanbiedt.

‘Ongelijke strijd’

Maar de werking van het Opvolgingsbureau ligt nu stil op verzoek van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V), na een vraag van het Vlaams Patiëntenplatform, Test-Aankoop en de Ligue des Usagers des Services de Santé (LUSS). Het Vlaams Patiëntenplatform hekelt dat amper één dokter de patiëntenverenigingen vertegenwoordigt, tegenover vier verzekeringsartsen. “Het is een ongelijke strijd”, vinden de verenigingen. De zittingen zijn tot de derde week van september geschorst. Kris Peeters wil een extra dokter voor de patiëntenorganisaties opnemen in het Opvolgingsbureau.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content