'Actief zikavirus aangetroffen in speeksel en urine'

05/02/16 om 18:19 - Bijgewerkt om 18:18

Braziliaanse wetenschappers zeggen dat ze het zikavirus hebben aangetroffen in speeksel en urine van twee patiënten.

'Actief zikavirus aangetroffen in speeksel en urine'

Moeder in Brazilië © Belga Image

Dat gebeurde in een laboratorium van een instituut dat verbonden is aan het ministerie van Volksgezondheid, meldt onder andere CNN.

De vondst betekent niet noodzakelijk dat het zikavirus ook kan worden doorgegeven via lichaamsvloeistoffen, dat moet nader onderzoek nog uitwijzen.

Seks

Het zikavirus wordt zover bekend vooral overgedragen door de muggensoort Aedes. De Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention zeggen wel aanwijzingen te hebben dat mensen zijn besmet door bloedtransfusie en ook geslachtsgemeenschap.

De overheidsdienst adviseert daarom mannen die getroffen landen hebben bezocht, om geen seks te hebben of een condoom te gebruiken als hun partner zwanger is.

Baby's

Het zikavirus is normaal niet gevaarlijk voor volwassenen, maar wordt nadrukkelijk gelinkt aan afwijkingen bij baby's, zoals microcefalie (onderontwikkelde schedel en hersenen).

Omdat de ziekte zich razendsnel verspreidt, vooral in Latijns-Amerika, heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de noodtoestand afgekondigd.

Europa

Spanje bevestigde donderdag het eerste (bekende) geval van een besmette zwangere vrouw in Europa. Zij was recent teruggekeerd uit Colombia. Experts achten het vrij onwaarschijnlijk dat het ook in Europa tot een zikaepidemie zal komen.(KVDA)

Lees meer over:

Onze partners