Abortus: wie en waarom?

24/10/13 om 14:35 - Bijgewerkt om 14:35

Van alle zwangerschappen in België eindigt 15 procent met een abortus. Sinds het begin van de registratie in 1993 neemt het cijfer toe. Afbrekingen om niet-medische redenen vormen veruit de grootste groep.

Abortus: wie en waarom?

We hebben vaak de indruk dat de meeste zwangerschappen eindigen met de geboorte van een gewenst en gezond kind. In meer dan 97 procent van de bevallingen is dat ook het geval. Dat geeft de indruk dat het meestal goed loopt. Maar 30 procent bereikt het eindstadium van de zwangerschap niet: 15 procent van de zwanger-schappen eindigt in een miskraam en nog eens 15 procent met een bewust gekozen abortus.

Ongehuwd

Veruit het grootste deel van de zwangerschapsafbrekingen wordt uitgevoerd bij vrouwen tussen 20 en 30 jaar en is niet te wijten aan ongewenste zwangerschappen bij tieners. De belangrijkste redenen zijn van persoonlijke, familiale en relationele aard. Meer dan twee derde van de abortuscliënten is ongehuwd en iets minder dan de helft kinderloos. Vier op de 10 gebruikten geen anticonceptie in de maand voor de zwangerschap. Het aandeel abortus om medische redenen bedraagt amper 4 procent.

www.sensoa.be

Lees meer over:

Onze partners