Aantal hiv-infecties nog nooit zo hoog in Europa

26/11/15 om 14:16 - Bijgewerkt om 14:15

Het aantal nieuwe hiv-diagnoses heeft in 2014 in Europa een recordhoogte bereikt. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids echter vooruitgang.

Aantal hiv-infecties nog nooit zo hoog in Europa

© Reuters

Volgens een rapport van het Europees Centrum voor de Preventie en de Controle van Ziektes (ECDC) zijn vorig jaar 142.197 nieuwe besmettingen geregistreerd. In 2013 werden nog 136.235 nieuwe gevallen geteld. Wereldwijd boekt de strijd tegen aids echter vooruitgang.

'We roepen de Europese landen op om moedige maatregelen te nemen en de hiv-epidemie voor altijd te stoppen', zei Zsuzsanna Jakab, regionaal directeur voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die het rapport toelichtte.

Oost-Europa

Delen

In de Europese Unie (EU) echter wordt het virus overwegend door seksueel contact onder mannen doorgegeven

Vooral de landen in Oost-Europa lieten een enorme stijging noteren. Alleen al Rusland meldde 85.252 nieuwe infecties. In Bulgarije, Hongarije, Tsjechië en Slovakije zijn de jaarlijks gediagnosticeerde infecties sinds 2005 verdubbeld. Het virus wordt daar vooral overgedragen door heteroseksuele contacten of verontreinigde drugsnaalden.

In de Europese Unie (EU) echter wordt het virus overwegend door seksueel contact onder mannen doorgegeven. 'Hiv-diagnoses bij mannen die seks hebben met mannen, zijn in een alarmerend tempo gestegen', aldus het rapport. Van 30 procent infecties in 2005 naar 42 procent in 2014.

België: 1.039 vaststellingen

In België werd het aidsvirus in 2014 volgens het ECDC-rapport vastgesteld bij 1.039 mensen. In Oostenrijk, Estland, Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië zijn de diagnoses de voorbije tien jaar

Ondanks dat het aantal besmette migranten terug loopt, waarschuwt de WHO deze groep niet te verwaarlozen. 'De WHO roept alle landen in Europa op hiv-testen en een preventie- en behandelingsaanbod ter beschikking te stellen aan alle vluchtelingen en migranten, onafhankelijk van hun rechtspositie. Dat is ook de veiligste weg om de eigen bevolking tegen een hiv-besmetting te beschermen.'

Wereldwijd daling van 35 procent

Volgens een rapport van de Verenigde Naties zijn in 2014 wereldwijd twee miljoen mensen het aidsvirus besmet. Dat aantal loopt echter sterk terug: de nieuwe besmettingen zijn sinds 2000 met zowat 35 procent gedaald, 36,9 miljoen mensen zijn drager van het virus en 1,2 miljoen mensen zijn vorig jaar gestorven door ziektes gerelateerd aan aids.

Op dinsdag 1 december is het Wereld Aids Dag. (Belga/AVE)

Onze partners