308 kilometer ultramarathon, geen bedreiging voor het hart?

Marathon © .
Jan Etienne
Jan Etienne Redacteur Bodytalk

Een ultramarathon van 308 kilometer brengt volgens nieuw onderzoek geen onherroepelijke schade toe aan het hart. Wie zich goed voorbereidt, is tot veel in staat.

‘Een marathon is een aanslag op je hart’, wist een cardioloog enkele jaren geleden te vertellen nadat in oktober 2009 op één dag helaas 4 doden vielen op marathons. Eén in Rotterdam en drie in Detroit, in de Verenigde Staten. In een vlaag van eigenwaan gaan zelfs specialisten wel eens de mist in en kletsen ze uit hun nek wanneer ze onverwacht naar hun mening wordt gevraagd.

Ondertussen is het al lang duidelijk dat een marathon geen aanslag is voor wie zich op een verantwoorde manier voorbereidt. Niet op het hart en niet op de rest van het lichaam. Tenminste zolang de weersomstandigheden niet tegenzitten.

Goede voorbereiding

Volgens nieuw onderzoek lijkt zelfs een ultramarathon van 308 kilometer geen onherroepelijke schade toe te brengen aan het hart. Onderzoekers volgden 18 mannelijke lopers, geen jonge knapen, maar lopers van uiteenlopende leeftijd. Hun gemiddelde ouderdom schommelde net onder 53 jaar.

Voor de start werd wat bloed van hen afgenomen voor controle van stoffen, zoals creatinekinases en troponines. Een stijging van die stoffen kan op schade aan de hartspier wijzen. Verdere bloedafnamen volgenden op 100 en 200 kilometer en na de aankomst.Van sommige stoffen stegen de waarden tot een alarmerende hoogte.

Maar volgens de onderzoekers was er hooguit sprake van een tijdelijke hogere stress in het hart. Een normaal verschijnsel waarmee de hartspier zichzelf beschermt. Kortom, wie zich goed voorbereidt, is tot veel in staat. Daarom, hou altijd je hoofd bij wat je doet.

Het artikel verscheen in het recente nummer van de European Journal of Sport Science.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content