25.000 Europeanen sterven jaarlijks aan infecties resistent tegen geneesmiddelen

De komende drie jaar gaan een heleboel instellingen en bedrijven uit elf Europese landen, waaronder de UAntwerpen, op zoek naar een oplossing voor de toenemende antibioticaresistentie. Want elk jaar sterven in de EU zo’n 25.000 mensen aan infecties die resistent zijn tegen meerdere geneesmiddelen.

Een hele reeks instellingen en bedrijven uit elf Europese landen gaat de komende drie jaar op zoek naar een oplossing voor de toenemende antibioticaresistentie. UAntwerpen is de Belgische deelnemer aan het project, zo meldt de universiteit.

DRIVE-AB (Driving Reinvestment in R&D and Responsible Antibiotic Use) werd in oktober gelanceerd. Het is een Europees publiek-privaat consortium met een budget van 9,4 miljoen euro. De partners willen normen vastleggen voor “verantwoord gebruik van de slinkende voorraad doeltreffende antibiotica”, en daarnaast de productie stimuleren van nieuwe antibiotica door de farmaceutische industrie.

Bedreiging menselijke gezondheid

De grote farmabedrijven hebben zich teruggetrokken uit het antibioticaonderzoek, klinkt het, “omdat het wordt beschouwd als een markt met hoog risico en laag rendement, die weinig biedt om de aandeelhouders tevreden te houden”.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft antimicrobiële resistentie aangewezen als een van de drie grootste bedreigingen voor de menselijke gezondheid. Naar schatting sterven in de Europese Unie elk jaar 25.000 mensen aan infecties die resistent zijn tegen meerdere geneesmiddelen.

DRIVE-AB wordt gefinancierd door het Innovative Medicines Initiative (IMI), een initiatief van de Europese Unie en de farmaceutische sectorvereniging EFPIA. Het telt 46 lopende projecten “die bedoeld zijn om de ontwikkeling van betere en veiligere geneesmiddelen voor patiënten te versnellen”. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content