10 tips om beter te kunnen studeren

© iStock

Tijdens het studeren ben je vaak door verschillende zaken afgeleid. Maar dankzij enkele handige tips kun je je omgeving toch zo studeervriendelijk mogelijk maken.

Aan hogescholen en universiteiten is de blokperiode begonnen. 46 procent van de studenten kiest ervoor om tijdens het blokken de hele tijd bereikbaar te blijven via sociale media, al blijkt dat dat net hun grootste afleiding is. Dat blijkt uit een enquête van Teleblok bij zo’n 2.600 studenten. Leg je smartphone of laptop aan de kant tijdens het studeren, is dan ook een van de vele tips die Teleblok in petto heeft voor de blokkende student.

1. Begin met de lastige taken, zo vermijd je dat je ze uitstelt door een hoop andere (gemakkelijkere/leukere) taken te doen.

Studeer liever niet in bed, want dan denkt je lichaam eerder aan slapen.

2. Schakel je digitale toestellen helemaal uit. Of geef ze aan iemand in bewaring. Heb je je laptop nodig, bepaal dan vooraf welke apps of programma’s je zal gebruiken.

3. Werk aan een clean desk met enkel de spullen die je nodig hebt. Maak je studeerruimte niet te warm, niet te koud, goed verlucht en goed verlicht. Zet een glas en fles water klaar. Studeer liever niet in bed, want dan denkt je lichaam eerder aan slapen.

4. Is er te veel afleiding thuis of op kot? Samen blokken met medestudenten kan zorgen voor de nodige stimulans. In een bib of blokpunt zijn minder afleiders, het is er stil en je bent minder geneigd om je met iets anders bezig te houden. Als iedereen blokt, creëert dat een druk om langer te studeren. En je kan samen pauzeren en even een praatje slaan met iemand anders. Dat is veel leuker dan pauzes alleen.

5. Als je met muziek studeert, zet dan instrumentale muziek op (bv. barok, new age of lounge). Kies geen muziek met tekst, want je bent geneigd om de tekst te verwerken. Rustige muziek zal helpen om je hartslag te vertragen en je lichaam te doen ontspannen.

6. Hang een ‘niet-storen’-bord aan je deur.

Na 50 minuten daalt je concentratiepeil met ongeveer de helft.

7. Maak je hoofd leeg. Dat kan door een rondje te gaan fietsen, iets van je af te schrijven, mindfullness of een babbel met een vriend(in).

8. Het is fysiek onmogelijk om je een volledige dag aan een stuk te concentreren. Na 50 minuten daalt je concentratiepeil met ongeveer de helft. Het is niet meer dan logisch dat je brein dan afleiding zoekt. Neem dus om het half uur 5 minuutjes of om de 50 minuten 10 minuutjes pauze.

9. Wat is een goede pauze? Probeer iets helemaal anders te doen, weg van je boeken en uit je studeerruimte. Hang je hoofd even uit het raam, ga spelen met de hond, eet of drink iets klein, doe een babbel. Je brein heeft extra veel zuurstof nodig als het denkwerk verricht, schep dus regelmatig een luchtje. Digitale toestellen zijn niet de beste pauzes als je enkel daarmee bezig bent tijdens je pauze, want je blijft zitten, kijken, informatie verwerken, enz.

10. Motiveer jezelf met een beloning na een afgehandelde taak. Na dit hoofdstuk mag ik een stukje gaan lopen of een vieruurtje nemen, luisteren naar een paar favoriete nummers, een praatje gaan maken met een kotgenoot, enz.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content