‘Dalrymple heeft een punt: je mag mensen niet doodpamperen’ (Monica De Coninck)

De Antwerpse OCMW-voorzitter Monica De Coninck (SP.A) praat deze week in Knack over Theodore Dalrymple en de raakvlakken tussen haar visie en die van de N-VA.

Hoeveel procent van uw cliënteel is momenteel vreemdeling?De Coninck: Zeventig procent. Ik heb het al vaker gezegd: het OCMW is gaandeweg een integratiemachine geworden, wat natuurlijk niet onze oorspronkelijke missie is. Nu goed, de wereld wordt steeds kleiner en iedereen wil een beter leven. Dat begrijp ik. Maar ik vind dat wij ons belastinggeld goed moeten besteden. Wij hebben lang gevochten voor ons systeem van sociale zekerheid, het behoort tot de beste van de wereld, dus ik wil dat niet kwijt.

Wekt u niet nogal snel de indruk dat steuntrekkers profiteurs zijn?De Coninck: Die indruk wil ik absoluut niet wekken. De mensen die bij ons steun krijgen, zijn helemaal geen profiteurs. De profiteurs hebben wij er namelijk uit gehaald. Ik weet wel dat ik soms hardvochtig klink en dat sommigen mij rechts vinden, maar mijn motivatie is het behoud van onze sociale zekerheid. Ik verdenk de rechterzijde er soms van dat ze niets liever zou willen dan die sociale zekerheid afbouwen. Dat moeten we voorkomen.

Kent u het werk van de Britse psychiater Theodore Dalrymple, wiens visie op de onderkant van de samenleving gedeeld wordt door N-VA-voorzitter Bart De Wever?De Coninck: Ja, ik ken zijn werk. En hij heeft een punt: je mag mensen niet doodpamperen, je moet hen de verantwoordelijk voor hun eigen leven geven. Dat is wat wij hier proberen te doen. Ik moet daar wel aan toevoegen dat je ook niet mag doorschieten in de redenering van Dalrymple. Hij schrijft tenslotte over Engeland, nog een echte klassenmaatschappij, veel meer dan ons land. In Engeland worden mensen door het welzijnsmechanisme nog klein gehouden, waardoor ze zich op den duur miezerig gaan gedragen. Zo krijg je negatieve patronen, die wij hier toch veel minder zien. Dat probeer ik toch in ieder geval te voorkomen.

Als u vindt dat Dalrymple een punt heeft, dan is de kans groot dat u met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 niet veel ruzie zult maken met de N-VA.De Coninck: De parlementariërs van de N-VA zijn onlangs hier nog op studiebezoek geweest. En Liesbeth Homans, toch de rechterhand van Bart De Wever, heeft al gezegd dat ze volledig achter mijn aanpak staat. Ik denk dat ik over mijn beleid inderdaad goed met de N-VA zal kunnen praten. Wat ik trouwens ook positief vind, is dat Bart De Wever niet meegaat in dat anti-islamdiscours van Filip Dewinter.

Sommige kenners van de Antwerpse politiek voorspellen dat De Wever en Janssens elkaar tijdens de campagne volgend jaar niet te veel pijn zullen doen, omdat ze beseffen dat ze misschien wel samen de stad zullen moeten besturen. Is daar al over gepraat, denkt u?De Coninck: Dat weet ik niet. Maar ik denk niet dat die verkiezingen een tweestrijd zullen worden tussen Janssens en De Wever. Het wordt complexer dan dat. Groen! heeft met Meyrem Almaci een sterke lijsttrekker. En Filip Dewinter is nog lang niet afgeschreven. Van een toenadering tussen SP.A en N-VA is volgens mij ook weinig sprake. Misschien delen we een aantal sociale beleidskeuzes, maar er zijn andere dossiers waarover we fundamenteel van mening verschillen: ecologie, de plaats van de auto in de stad… Eigenlijk is het heel onduidelijk waar de N-VA met deze stad naartoe wil. (JDC)

Het volledige interview verschijnt in Knack van woensdag 21 september.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content