Zweedse kinderboekenschrijfster Barbro Lindgren wint prestigieuze Lindgren-prijs

25/03/14 om 15:52 - Bijgewerkt om 16:00

De 77-jarige Barbro Lindgren krijgt de financieel zwaarste jeugdliteratuurprijs (ongeveer 560.000 euro) voor haar meer dan 100 kinderboekjes waarvan sommige ook in het Nederlands te krijgen zijn.

Zweedse kinderboekenschrijfster Barbro Lindgren wint prestigieuze Lindgren-prijs

© Coverafbeelding

Nee, de Zweedse Barbro Lindgren is geen familie van Astrid Lindgren, de jeugdschrijfster die onsterfelijk werd door Pippi Langkous en voor wie de Zweedse overheid na haar dood in 2002 de Astrid Lindgren-prijs in het leven riep. Ze is wel een Zweedse én allicht maar al te blij dat ze de zogenaamde Nobelprijs voor kinder- en jeugdliteratuur, zoals de Astrid Lindgren-prijs wel eens wordt genoemd, met zijn bijna 563.000 euro aan prijzengeld (5 miljoen Zweede kronen) op zak mag steken.

Max en het potje

In Nederlandse vertaling is ze vooral bekend voor haar 'Max'-en 'Wilde baby'-cyclus die ze, samen met illustratrice Eva Eriksson, bij uitgeverij Gottmer liet verschijnen. Max, respectievelijk de wilde baby maken er allerlei avonturen mee die typisch zijn voor baby's en peuters: het ontdekken van een nieuw speentje ('Max en het speentje') , op het potje gaan ('Max en het potje') of een hond krijgen ('De wilde baby krijgt een hond'). Deze kinderboekjes van minder dan 20 bladzijden doen het goed omwille van de humor die ook prille kinderen bij het voorlezen charmeren.

Het zijn deze humorvolle toetsen die de jury blijkbaar over de streep trokken om de prijs aan de 77-jarige naamgenote van Lindgren te geven: 'Ze vertelt haar verhalen op humorvolle en hartelijke wijze die kinderen direct aanspreekt', luidt het in het juryrapport.

Guus Kuijer in 2012

Twee jaar geleden was de Nederlandse jeugdauteur Guus Kuijer aan het feest. Een Vlaamse auteur heeft de prijs nog niet in de wacht kunnen slepen.

Frank Hellemans

Onze partners