Vlugschrift (2)

04/06/10 om 16:48 - Bijgewerkt om 16:48

Van de fraaist vormgegeven boeken tot klassiekers in de vorm van sigarettenpakjes.

De mooiste boeken van 2010

De 10 winnaars van de Plantin-Moretusprijs 2010, de prijs voor boeken met de mooiste vormgeving, illustraties of lay-out zijn bekend. Een professionele jury kent de prijzen toe binnen een aantal categorieën: jeugdliteratuur, kunstboeken, literatuur, studieboeken en overige non-fictie. De Publieksprijs voor de Beste Boekomslag werd toegekend aan 'Het boek van mannetje Koek' van vormgever-illustrator Pieter Gaudesaboos. De bekroonde boeken zijn te bekijken in een bijzondere kijk-en-geniet-tentoonstelling die loopt vanaf 4 juni in het Design museum Gent.


Icelandair deelt thrillers uit

'Geïnspireerd door IJsland' is de titel van de campagne van de vliegtuigmaatschappij Icelandair. Op de Amsterdamse luchthaven Schiphol deelden medewerkers van Icelandair op vrijdag 4 juni gratis boeken uit van het Ijslands literair prijzenbeest Arnaldur Indridason. Met zijn thrillers won hij onder andere de prestigieuze trillerprijs Martin Beck Award en zelfs tweemaal de CWA Gold Dagger Award. Over de hele wereld zijn al anderhalf miljoen van zijn boeken over de toonbank gegaan. Ook in België en Nederland is de IJslandse auteur populair. Zijn jongste misdaadroman heet 'Onderstroom'.


Hirshi Ali schrijft tweede anti-islamboek
De Somalische Ayaan Hirshi Ali werd als parlementslid in Nederland bekend voor haar kritiek op de islam. Bedreigd met de dood werd ze gedwongen uit te wijken naar de Verenigde Staten. Daar schrijft ze, nog steeds omringd met bodyguards, tegenwoordig boeken. Haar tweede biografie, de opvolger van 'Infidel', is onlangs verschenen en heet 'Nomade'. Ook in deze roman zet Hirshi Ali haar strijd met de Islam verwoed verder.


Boeken in sigarettenpakjes
TankBooks, een Londense uitgeverij kwam op het originele idee om boeken in sigarettenpakjes te verpakken. De TankBook serie bevat bekende klassiekers, van Ernest Hemingway tot Joseph Conrad, onverkort maar wel in miniformaat, zowel voor rokers als niet-rokers. Een handig meeneembaar sigarettenpakje-met-roman kost wel evenveel als twee gewone sigarettenpakjes, ongeveer 11 euro (14$).

Lies Naert


Onze partners