Twitteratuurvijfdaagse tijdens 2e #TwitterFiction Festival

11/03/14 om 09:28 - Bijgewerkt om 10:02

Morgen start het tweede internationale festival voor Twitterfictie van 12 tot 16 maart, in samenwerking met Twitter en Amerikaanse uitgeverijen.

Twitteratuurvijfdaagse tijdens 2e #TwitterFiction Festival

© slideshare

Woensdag 12 maart wordt in een New Yorks hip zaaltje met plaats voor zo'n 120 toeschouwers de aftrap gegeven van het vijfdaagse #TwitterFiction Festival. Klinkt als iets voor een select publiek? Toch niet. De live show, geleid door de Amerikaanse comédienne Sara Barron en met gasten als bestsellerauteur R.L. Stine, kan via de festivalsite wereldwijd live gevolgd worden.

Iets anders hadden we uiteraard niet verwacht van het openingsevenement van het enige literatuurfestival ter wereld dat zich - op de show dus na - helemaal in cyberspace zal ontplooien. En waar dus iedereen die wil virtueel aanwezig kan zijn of eigen narratieve bijdragen kan leveren.

Narratief potentieel testen

Drijvende kracht achter het festival is Andrew Fitzgerald, stafmedewerker bij Twitter, waar hij deel uitmaakt van het News and Journalism Partnership-team en waarvoor hij vooral op zoek gaat naar nieuwe, creatieve manieren om de microblogsite te gebruiken. In 2012 organiseerde hij het eerste Twitter Fiction festival, waaraan 29 bekende en minder bekende auteurs 'officieel' deelnamen en waar over vijf dagen gespreid zo'n 25.000 originele tweets werden verstuurd.

In juli 2013 hield Fitzgerald voor TED een fel bekeken lezing, 'Adventures in Twitter fiction', over de narratieve mogelijkheden op Twitter. Van 12 tot en met 16 maart willen Fitzgerald en zijn team die mogelijkheden in de praktijk laten brengen door 25 uitgenodigde auteurs, bedrijvig in uiteenlopende genres en elk met een prijs in hun boekenkast of een plek op de Amerikaanse bestsellerlijsten.

Namen die ook bij ons klinken als een klok zul je op het festival niet vinden. Al zijn er toch die in onze contreien - fysiek of virtueel - een belletje doen rinkelen. Alexander McCall-Smith bijvoorbeeld, die bekend is van de reeks 'The No. 1 Ladies' Detective Agency'. Hij zal tijdens het #TwitterFiction Festival vier korte verhalen de wereld in tweeten.

Jezus' jongere broer

Ook Twitterfenomeen @TheTweetofGod is van de partij. De man achter de goddelijk vermakelijke Twitteraar is David Javerbaum, een voormalige producer van The Today Show met Jon Stewart. Eerder voerde hij God al eens op in 'The Last testament: A Memoir by God'. Deze week zal hij met 'The Book of Bieb' een wel heel apocrief Bijbelboek bij mekaar twitteren. De hoofdrol is weggelegd voor Justin Bieber, die - primeur! - eigenlijk de jongere broer is van Jezus Christus.

Daarnaast schuift het Twitterteam de 25 winnaars van een toegangswedstrijd naar voren. De organisatie kan echter niet genoeg beklemtonen dat ook wie niet geselecteerd is, kan deelnemen: via de hashtag #twitterfiction, met een eigen Twitterverhaal of door de talrijke collectieve (crowdsourced) Twitterverhalen op het programma van grondstof te voorzien.

Meer info over de geselecteerde literaire Twitteraars vindt u hier. Voor wie geen zin heeft te verdwalen in het Twitterbos: wij slaan onze virtuele tent op @TWfictionfest, sporen voor u graag de vijf meest verrassende Twitterverhalen op en spelen ze door via @JeroenDBert.

Jeroen Bert

Lees meer over:

Onze partners