Tv-tip: historisch Tudor-drama 'Wolf Hall' @ BBC2 (22u)

21/01/15 om 10:06 - Bijgewerkt om 13:52

Vanavond start op BBC 2 de prestigieuze Britse historische tv-reeks 'Wolf Hall', zo genoemd naar het gelijknamige boek van Hilary Mantel, over opkomst en neergang van Thomas Cromwell, eerste minister van Hendrik VIII.

Tv-tip: historisch Tudor-drama 'Wolf Hall' @ BBC2 (22u)

Hilary Mantel poserend met 'Bring up the bodies' ('Het boek Henry'), het vervolg op 'Wolf Hall'. © Reuters

Twee keer won de Britse auteur Hilary Mantel al de Man Booker Prize met haar verhaal over opkomst en ondergang van Sir Thomas Cromwell, de vertrouweling van Hendrik VIII nadat die laatste Thomas More ter dood had laten brengen. 'Wolf Hall' (2009),waar ze de eerste Man Booker voor scoorde, krijgt nu een tv-adapatie in 6 afleveringen, waar vanavond het eerste deel wordt van vertoond op BBC 2. Allicht volgt daarna nog meer historisch verantwoord kostuumdrama wanneer 'Bring up the bodies' (2012), haar tweede Man Booker en in het Nederlands vertaald als 'Het boek Henry', wordt verfilmd.

Vlaamse kooplui

'Wolf Hall' vertelt het relaas over de opgang van Thomas Cromwell. Hij loopt van huis weg omdat hij het beu is door z'n dronken vader, een hoefsmid, steeds weer verrot te worden geslagen. Met de hulp van Vlaamse kooplui vlucht hij via Dover naar Calais. Na diverse omzwervingen komt hij later terecht aan het hof van Hendrik VIII. Hij wordt er assistent van kardinaal Wolsey. Wanneer Wolsey zich terugtrekt van het openbare toneel, krijgt Cromwell de teugels in handen. Hendrik VIII vraagt hem om de weg vrij te maken voor diens huwelijk met Anne Boleyn.

Tv-tip: historisch Tudor-drama 'Wolf Hall' @ BBC2 (22u)

© /

Slot van trilogie

De BBC-serie loopt over zes woensdagen en stopt dus met de kroning van Anne Boleyn als nieuwe queen. 'Het boek Henry', het vervolg op Wolf Hall, gaat dan vooral over de liquidatie van Boleyn en het aan boord hijsen van Jane Seymour, de vrouwe van Wolf Hall.

Ondertussen wachten de fans op het slot van Mantels Tudor-trilogie, waarin ze de uiteindelijke neergang van Cromwell gaat beschrijven. De publicatie ervan was aangekondigd voor dit jaar.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners