Shakespeare was frauderende graanhandelaar

Literatuurwetenschappers uit Wales vonden bewijzen dat Shakespeare eerst en vooral woekerde met graanhandel en daarbij ook de fiscus ontdook.

Engelse literatuurwetenschappers onder leiding van docente Jayne Archer presenteren op 23 mei op het Hay Festival in Wales enkele opmerkelijke feiten uit de omstreden levensloop van William Shakespeare (1564-1616). Hij zou minstens gedurende vijftien jaar een handeltje hebben gedreven met graan en gerst die hij tegen woekerprijzen doorverkocht. In 1598 werd hij zelfs vervolgd door de overheid wegens het niet aangeven van die (onwettige) handel bij de fiscus.

Door de grote hongersnood was de vraag naar schaarse graanproducten in het Elisabethaanse Engeland van de 16e en begin 17e eeuw bijzonder intens en de handel daarin erg winstgevend. Shakespeare voorzag in zijn levensonderhoud door tegen woekerprijzen zijn gehamsterde graanvoorraad mondjesmaat te verkopen, aldus de literatuurwetenschappers rond Archer. Een deel van de woekerwinsten leende hij uit tegen navenant hoge interestvoeten. Shakespeare was dus niet alleen een graanhandelaar die fraudeerde maar speelde ook voor inhalige bankier.

Dat Shakespeare zich op de eerste plaats als handelaar profileerde, werd ook zichtbaar na zijn dood toen hij een monument kreeg in de plaatselijke Trinity Church in zijn geboorteplaats Stratford-upon-Avon. Hij zou er toen afgebeeld zijn met een zak graan in de schoot. In de 18e eeuw werd dit prozaïsch monument ingeruild voor de huidige ‘poëtische’ buste waar Shakespeare als auteur met een ganzenveer pronkt.

Elk jaar duiken er wel nieuwe kwakkels op over het leven van Shakespeare: hij zou zijn stukken niet zelf geschreven hebben,of Shakespeare was het pseudoniem voor een filosoof of aristocraat die de anonimiteit verkoos. Dat hij graanhandelaar en bankier zou zijn geweest, demonstreert eens te meer dat een Sitz im Leben geen hindernis hoeft te zijn voor een creatieve carrière als auteur. Wel integendeel, zoals Shakespeare heeft bewezen.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content