Nieuwe literaire prijs voor fantasy romans

23/12/14 om 19:31 - Bijgewerkt om 19:21

De fantastische literatuur heeft de afgelopen jaren een geweldige revolutie doorgemaakt, maar een prijs voor Nederlandtalige fantasyromans ontbrak nog. Daar komt nu verandering in.

Nieuwe literaire prijs voor fantasy romans

© GF

De fantastische literatuur - fantasy, sciencefiction, supernatural, magisch realisme - heeft de afgelopen jaren een geweldige revolutie doorgemaakt. Niet alleen honderdduizenden lezers voor internationale bestsellers als Game of Thrones, The Hunger Games en De Hobbit, maar ook Nederlandstalig succes van veelverkopers als Adrian Stone en de internationale doorbraak van Thomas Olde Heuvelt.

In navolging hiervan is ook het aantal Nederlandstalige auteurs in het genre sterk gestegen, evenals de kwaliteit van hun werk. Desondanks bleef hun werk vaak nog onderbelicht - maar dat gaat nu veranderen.

Op zaterdagavond 7 februari 2015 onthult de Stichting ter Bevordering van het Fantastische Genre in bijzijn van prominente auteurs uit het hele literaire scala, boekhandelaren, uitgevers, vakpers en vele lezers voor het eerst in de geschiedenis een jaarlijkse prijs voor beste fantastische roman (in de categorieën Nederlandstalig en Vertaald). De prijs voor het beste Nederlandstalige fantasyboek zal 2.500 euro gaan bedragen en wordt voor het eerst in 2016 uitgereikt.

Deze avond wordt ook de Paul Harland Prijs uitgereikt, de belangrijkste schrijfwedstrijd voor het Nederlandstalige kortverhaal in het fantastische genre, met een hoofdprijs van duizend euro. Thrillerauteur Charles den Tex is juryvoorzitter.

Dit alles vindt plaats op het eerste Gala voor het Fantastische Boek, waarmee in samenwerking met diverse grote partijen uit de boekenwereld een bijzondere traditie ingezet zal worden. De locatie is het Golden Tulip Hotel Central in den Bosch.

Lees meer over:

Onze partners