Moeder én dochter De Moor op Libris-longlist

27/01/14 om 14:32 - Bijgewerkt om 14:32

Saskia de Coster, Stefan Hertmans, Tom Lanoye en Jeroen Theunissen zijn de Vlaamse geselecteerden onder de laatste 18 kandidaten voor de Libris Literatuurprijs 2014.

Moeder én dochter De Moor op Libris-longlist

© Filip Naudts

Opvallend: Margriet 'mama' en Marente 'dochter' de Moor figureren allebei bij de laatste 18 kanshebbers voor de Libris Literatuurprijs 2014. Ook opvallend is dat beiden al wel de AKO Literatuurprijs - die andere grote commerciële literatuurprijs - wonnen maar met de Libris kan dit dus nog gebeuren.

Allicht dat er ten huize De Moor een fles champagne wordt gekraakt: hoe vaak gebeurt het dat ouder-en-kind samen op een belangrijke literaire onderscheiding kans maken? Uniek is alleszins dat Margriet de Moor met haar roman 'Eerst grijs dan wit dan blauw' al de AKO Literatuurprijs won in 1992 en dat dochter Marente dit huzarenstukje in 2011 overdeed met haar roman 'De Nederlandse maagd'.

De kans dat een van beiden de oppergaai afschiet voor de Libris Literatuurlijst 2014 is misschien niet zo groot. Die beslissing valt pas op 13 mei maar wie weet dat ze bij de laatste zes zijn, de zogenaamde shortlist, die op 3 maart wordt bekend gemaakt.

Vlaams kwartet

Aan Vlaamse kant is er nog altijd een kwartet in de running. Stefan Hertmans was een certitude met 'Oorlog en terpentijn' en maakt zelfs kans op de ultieme bekroning. Ook Saskia de Coster en Tom Lanoye zijn geen verrassing. Maar dat Jeroen Theunissen eindelijk ook eens echt meedoet voor een prijs, ontlokte hem op Facebook al een bescheiden vreugdedansje.

De 18 kandidaten in alfabetische volgorde:

Jan van Aken 'De Afvallige' {Querido} Saskia de Coster 'Wij en ik' {Prometheus} Stefan Hertmans 'Oorlog en terpentijn' {De Bezige Bij} Natalie Koch 'De sterren stil' {Querido} Tom Lanoye 'Gelukkige slaven' {Prometheus} Marente de Moor Roundhay, tuinscène {Querido} Margriet de Moor 'Mélodie d'amour' {De Bezige Bij} Ilja Leonard Pfeijffer 'La Superba' {De Arbeiderspers} Jannie Regnerus 'Het lam' {Atlas Contact} Ineke Riem 'Zeven pogingen om een geliefde te wekken' {De Arbeiderspers} Allard Schröder 'De dode arm' {De Bezige Bij} Jeroen Theunissen 'De omwegen' {De Bezige Bij} Vrouwkje Tuinman 'De rouwclub' {Nijgh & Van Ditmar} Wytske Versteeg 'Boy' {Prometheus} Joost de Vries 'De republiek' {Prometheus} Pieter Waterdrinker 'Lenins balsem' {Prometheus} Robbert Welagen 'Het verdwijnen van Robbert' {Nijgh & Van Ditmar} Miek Zwamborn' De duimsprong' {Van Oorschot}

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners