Mo Yan wint Nobelprijs voor literatuur

11/10/12 om 13:32 - Bijgewerkt om 13:32

Niet Haruki Murakami noch Cees Nooteboom maar wel Mo 'Niet praten' Yan krijgt de Nobelprijs voor literatuur 2012.

Mo Yan wint Nobelprijs voor literatuur

© Wikimedia Commons

De 57-jarige Chinese schrijver krijgt de prijs omdat hij 'hallucinant realisme mengt met volksverhalen, geschiedenis en de actualiteit', zei Nobelprijs-secretaris Peter Englund van de Zweedse Academie. Zijn werk is breed in de grote Europese talen vertaald - ook in het Nederlands, al is dat momenteel alleen tweedehands verkrijgbaar.
De productieve auteur van klassiekers als 'Het rode korenveld', 'De wijnrepubliek' en 'De knoflookliederen' schrijft onder het pseudoniem dat 'niet praten' betekent. Hij koos deze naam bij zijn debuut om zichzelf eraan te herinneren dat China te veel eerlijkheid niet op prijs stelt en hij dus niet te veel moet praten.

Herhaaldelijk verfilmd
Mo Yan werd in 1955 geboren als Guan Moye als boerenzoon. Tijdens de culturele revolutie werkte hij in een fabriek, waarna hij in 1981 als soldaat begon te schrijven. Zijn werk is herhaaldelijk verfilmd, onder andere door Zhang Yimou, en bekroond. Zo won hij de Newman Prize for Chinese Literature en was hij genomineerd voor de Man Asian Literary Prize.

Zijn romans bevatten veel commentaar op de sociale veranderingen in China sinds de jaren tachtig. Hij heeft zich daarbij laten beïnvloeden door Lu Xun - de Tsjechov van China - en het magisch-realisme van Gabriël García Márquez.

Tweede Chinese Nobelprijs
Het is de tweede Nobelprijs voor China na Gao Xingjian in 2000. Anders dan deze in Frankrijk levende dissident zal het regime de bekroning van Mo Yan wél toejuichen. In de aanloop naar de uitreiking speculeerde de Chinese pers eindeloos over de erkenning die het land ten deel zou vallen met deze Nobelprijs. Collega's als Ma Jian hebben Mo Yan daarentegen in het verleden bekritiseerd voor zijn gebrek aan solidariteit.

Mo Yan stond lange tijd bovenaan de lijst favorieten bij de Bookmakers. Op het laatst was zijn quotering bij Ladbrokes 8/1. Daarmee stond hij op de vierde plaats achter Haruki Murakami, Peter Nadas en William Trevor. Die moeten allemaal weer minstens een jaar wachten.

In Nederland werd Mo Yan trouw uitgegeven door Bert Bakker. Maar vermoedelijk vanwege gebrekkige verkoopcijfers is de uitgeverij daar mee gestopt. 'Grote borsten, brede heupen' werd in 2003 als laatste direct in vertaling gebracht, waarna een jaar later nog 'De wijnrepubliek' als pocket uitkwam.

Maarten Dessing

Lees meer over:

Onze partners