Margaret Thatcher zorgt voor postume verwarring in biografenwereld

11/04/13 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:12

Terwijl talloze bio's en memoires van de Iron Lady op stapel staan, heeft de dood van Margaret Thatcher ondertussen voor heel wat verwarring gezorgd.

Margaret Thatcher zorgt voor postume verwarring in biografenwereld

© Reuters

De hashtag '#nowthatcherisdead' werd door velen niet als 'now thatcher is dead' gelezen, maar als 'now that cher is dead'. Cher is de springlevende 66-jarige zangeres die bekend werd in het duo Sonny and Cher. Postuum zorgt 'The Iron Lady' voor nog meer verwarring in de boekenwereld.
Haar dood heeft een wedren bij haar biografen uitgelokt. Weinige uren na de uitvaart in de St. Paul's Cathedral verschijnt volgende donderdag het eerste deel van Charles Moores grote en geautoriseerde Thatcher-biografie. Moore, die tot 1997 hoofdredacteur was van de 'Daily Telegraph', werd in 1997 tot biograaf van de Britse ex-premier uitverkoren. Moore kreeg daardoor de gelegenheid talrijke gesprekken met zijn onderwerp te voeren.

Driedimensionaal portret

Thatcher verleende hem ook toegang tot haar documenten, op voorwaarde dat zijn biografie pas na haar dood zou verschijnen. Uitgeverij Allen Lane, een imprint van Penguin, noemt Moores biografie, die ook steunt op informatie van kennissen, familieleden en medewerkers van de ex-premier, 'het eerste driedimensionale portret' van Thatcher. Het is nu uitkijken naar 'Not for Turning', dat over een goede week in de boekhandel ligt. Thatcher zelf heeft het werk van Moore niet gelezen.

Zelfde titel andere bio

Ongelukkig genoeg komt de biografie van Robin Harris, die jarenlang de ghostwriter van Thatcher was, bij uitgeverij Transworld onder dezelfde titel, 'Not for Turning', op de markt. Harris' boek komt een week later dan dat van Moore uit, op 25 april. Verder verschijnt over een week of twee ook nog een boek met memoires van Margaret Thatcher, een werkstuk dat volgende week reeds als e-book beschikbaar zal zijn.

Tal van andere Thatcher-levenslopen zijn gepland. Lichtere kost belooft de biografie 'Margaret Thatcher - Power and personality' (Bloomsbury) van de in ongenade gevallen conservatieve politicus Jonathan Aitken te worden. Enkele jaren geleden had Aitken een affaire met de dochter van Thatcher. Zijn boek verschijnt in de herfst. Thatchers dood heeft ook een rush op haar eerder verschenen tweedelige autobiografie uitgelokt: 'The Downing Street Years' en 'The Path to Power' (Harper).

Piet de Moor

Lees meer over:

Onze partners