Lezend Nederland laat zich leiden door het oordeel van vrienden

31/10/12 om 11:50 - Bijgewerkt om 11:50

Nederlandse boekliefhebbers vertrouwen bij de keuze voor het boek dat ze gaan lezen het meest op het oordeel van vrienden en bekenden.

Dit blijkt uit onderzoek van deBoekensalon.nl onder lezers naar hun boekenkeuze. Ruim 3000 lezers hebben de online enquête ingevuld. Ruim 87% vertrouwt op vrienden en bekenden bij het kiezen van een boek.

Op een tweede plek scoort de boekenbijlage van een landelijk, betaald dagblad met 72% ook erg goed. Als het puur gaat om het inwinnen van informatie raadpleegt 74% regelmatig tot zeer regelmatig de boekenbijlage van een krant en de helft van de ondervraagden raadpleegt boekenwebsites.

Omslag niet belangrijk, buzz wel

Dat mensen vertrouwen op het oordeel van een bekende is niet heel verrassend. Kijk naar hypes die vaak gaande zijn. Wanneer je een buzz rondom een boek kunt creëren, zit je als uitgever al gebakken.

Diezelfde uitgever zou, als het aan de ondervraagden ligt, niet zoveel energie hoeven te steken in het ontwerp van het omslag. Maar liefst 71% vindt het omslag niet bepalend voor de keuze van een boek. Maar of dit echt zo is? Onbewust speelt beeld toch vaker een grotere rol dan mensen beseffen. Het blijft opmerkelijk dat lezers zeggen hier ongevoelig voor te zijn.

Betrouwbaarheid

Inhoudelijk wordt er bij recensies de meeste waarde gehecht aan een beschrijving van de inhoud. Wellicht schept dit het vertrouwen dat de recensent het boek ook daadwerkelijk heeft gelezen. 67% van de ondervraagden geeft aan dat de betrouwbaarheid van een website/krant/medium daarnaast ook belangrijk is.

Recensies zijn er in allerlei vormen en maten en toch zijn er ook regels om officiële recensies op te stellen. NBD Biblion maakt al jaren onafhankelijke recensies die bibliotheken helpen bij het aanschaffen van de bibliotheekcollectie. Deze recensies zijn ook te vinden op de vernieuwde site van deBoekensalon.nl. (MS)

Lees meer over:

Onze partners