Laurence Vielle wordt nieuwe Dichter(es) des Vaderlands

Laurence Vielle wordt nieuwe Dichter des Vaderlands. © YouTube

Vanaf Gedichtendag op donderdag 28 januari 2016 zal de Franstalige Belgische schrijfster Laurence Vielle de titel van Dichter des Vaderlands van Charles Ducal overnemen.

Vanavond bij de première van het Rotspaleis-poëziefestival in het Antwerpse Sportpaleis zal huidig Dichter des Vaderlands Charles Ducal zijn opvolgster Laurence Vielle al aan het publiek voorstellen.

Huidig Dichter des Vaderlands Charles Ducal
Huidig Dichter des Vaderlands Charles Ducal© Belga

Op donderdag 28 januari 2016, de jaarlijkse Gedichtendag, zal Vielle pas echt haar functie opnemen. Ducal is sinds Gedichtendag 2014 de eerste Belgische Dichter des Vaderlands die elke maand een gelegenheidsgedicht pleegt dat in de drie landstalen wordt gebracht. Vielle zal dus de fakkel van Ducal overnemen maar wordt nu al klaargestoomd voor de functie, zeg maar.

Sprokkelaarster

Laurence Vielle, die naast dichteres ook scenariste, actrice en performer is, noemt zichzelf op de site van het Gentse Poëziecentrum een sprokkelaarster: ‘Ik sprokkel woorden, de woorden van anderen, van mij en de ritmen van de wereld. Daarna schrijf ik, en ik zeg graag die woorden.’ Jan H. Mysjkin vertaalde ‘La création du monde’, Vielles poëziebundel, naar het Nederlands als ‘Herschepping van de wereld (uitgegeven bij het Gentse Poëziecentrum).

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content