Kleinste boekjes ter wereld onder de hamer

© Catawiki.nl

Bij online veilinghuis Catawiki wordt een setje bijzondere boekjes geveild. De boekjes zijn niet groter dan een punaise. Het zijn daarmee de kleinste boeken die ooit seriematig in productie zijn genomen.

Volgens veilingmeester Kurt Salchli, antieke boeken expert bij Catawiki, zijn de boekjes uit ca. 1960 erg zeldzaam. ”De mini-boekjes zijn heel ingenieus gemaakt. De minuscule leren bandjes en het bindwerk is met de hand gemaakt en dus alleen de echte vakmensen konden deze boekjes maken”.

Wat de boekjes in de veiling extra bijzonder maakt is dat ze nog altijd in hun originele doosje zitten met bijbehorende vergrootglazen. “Het gebeurt wel vaker dat we miniatuurboekjes op de veiling zien, maar vrijwel nooit zo’n compleet setje nog in het authentieke doosje”.

Kleinste boekjes ter wereld onder de hamer
© Catawiki.nl

Vakmanschap

De boekjes hebben vier verschillende onderwerpen. Zo is in één van de boekjes bijvoorbeeld ‘Ik hou van jou’ in 7 verschillende talen te lezen. Volgens de veilingmeester van Catawiki gaat het bij deze boekjes niet zozeer om de inhoud maar meer om het vakmanschap. ”Deze boekjes werden 60 jaar geleden gemaakt door boekbinders die hiermee hun vakmanschap wilden aantonen. Dat de boekjes zijn gebonden in heel klein leren bandje geeft aan dat het hier echt om iets bijzonders gaat”, aldus veilingmeester Salchli.

Verzamelaars

Salchli verwacht veel belangstelling voor de veiling. ”Vanwege de curiositeit en de zeldzaamheid zijn de boekjes erg gewild bij verzamelaars. Voor veel verzamelaars zouden deze boekjes dan ook het topstuk van hun verzameling kunnen worden”. De veiling sluit donderdag 21 april en is te bekijken via Catawiki.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content