Jeroen Brouwers wil eerst alle rechtsmiddelen uitputten alvorens uit huis te vertrekken

10/06/16 om 17:49 - Bijgewerkt om 17:46

Jeroen Brouwers, schrijver van bekroonde romans zoals "Het Hout", "Bezonken Rood" en "Geheime Kamers", ontkent voor het hof van beroep in Gent dat hij afstand doet van zijn woning. Hij wil eerst alle rechtsmiddelen uitputten.

Jeroen Brouwers wil eerst alle rechtsmiddelen uitputten alvorens uit huis te vertrekken

© Belga

Het huis -oorspronkelijk een weekendverblijf- van Jeroen Brouwers in Zutendaal werd gebouwd zonder bouwvergunning in kwetsbaar gebied. Brouwers kreeg in 2014 van het hof van beroep in Antwerpen de vraag om de woning binnen het jaar af te breken. Maar zowel Brouwers als de Vlaamse overheid gingen in cassatie tegen het arrest.

Brouwers' vraag tot verbreking werd afgewezen, maar die van de Vlaamse overheid werd wel aanvaard waardoor het arrest werd verbroken voor delen van het huis die later werden aangebouwd. Concreet gaat het om onder meer een terras, een veranda en een afsluiting. De sloop van de woning zelf is hierdoor eigenlijk definitief, maar de advocaat van Brouwers hoopt de woning toch mee te nemen als inzet van het debat.

Vorige maand verscheen nog de mededeling dat Brouwers afstand zou doen van zijn beroep, maar dat ontkent zijn advocaat stellig. "Pas als alle rechtsmiddelen zijn uitgeput en het hof het volledig herstel vraagt van het terrein, zal hij het overdragen aan de gemeente Zutendaal met het oog op afbraak."

Volgens de Vlaamse wooninspecteur is het evenwel duidelijk dat de latere toevoegingen -waarover het hof in Antwerpen geen uitspraak deed- aan het weekendverblijf onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. "Zonder dat huisje was er geen terras, buitenkeuken, schotelantenne en metalen poort met verharde oprit. Er is duidelijk een causaal verband." De advocaat van Brouwers betwist dat en meent dat er op dat vlak geen enkel bewijs wordt geleverd voor elk van die constructies.

Uitspraak op 16 september. (Belga)

Lees meer over:

Onze partners