Ierse dichter en Nobelprijswinnaar Seamus Heaney overleden

© IMAGE GLOBE (EPA/Belga)

De Noord-Ierse bard Seamus Heaney overleed vandaag op 74-jarige leeftijd. In 1995 ontving hij de Nobelprijs Literatuur.

Heaney was eerst en vooral een dichter. Hij wordt als de belangrijkste Ierse dichter beschouwd, na William Butler Yeats. Zijn gedichten werden ook in het Nederlands vertaald door onder anderen Peter Nijmeijer. In 2006 werd hij getroffen door een beroerte en werd het stil rond hem.

Heaney werd op 13 april 1939 in Mossbawm in Noord-Ierland geboren. Heaney publiceerde 13 dichtbundels. Hij debuteerde in 1966 met de bundel ‘Death of a Naturalist’. Hij schreef sporadisch ook voor toneel en maakte vertalingen.

Herman de Coninck

In de Nederlandse letteren was hij een graag geziene gast. Herman de Coninck en zijn dichtersmaatje Benno Barnard introduceerden zijn modernistische poëzie in Vlaanderen via Het Nieuw Wereldtijdschrift, het legendarische literaire magazine.

Heaney was ook een veelgelezen poëziecommentator. ‘De genoegdoening van de poëzie’ (1996), een verzameling van zijn beste lezingen en essays, was een belangrijke inspiratiebron voor De Conincks eigen manier om lichtvoetig maar toch zeer to the point over poëzie voor een ruim publiek te schrijven en spreken.

Menselijke ketting

Heaney werd in 1995 onderscheiden met de Nobelprijs voor Literatuur. Na zijn beroerte publiceerde hij nog één dichtbundel ‘Human chain’ (2010), die inzoomde op zijn lichamelijke aftakeling. Heaney overleed vanmorgen in een ziekenhuis te Dublin.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content