Hommage aan en heruitgave van ‘meisjesschrijver’ Eriek Verpale

Eriek Verpale (rechts) in café De Katte met moeder Zulma in 1989. © Wikipedia (Michiel Hendryckx)

Op dinsdag 2 februari organiseren Luuk Gruwez en zijn literaire vrienden een eerbetoon aan de verleden jaar overleden auteur Eriek Verpale, van wie nu ook ‘Alles in het klein’, zijn beste werk, is heruitgegeven.

Op dinsdag 2 februari zou de Gentse auteur Eriek Verpale 64 zijn geworden. Vrienden van Verpale, die vorig jaar in augustus overleed, organiseren daarom op die avond om 20u in de Gentse Minardschouwburg een eerbetoon aan de meester van het literaire kattebelletje, vaak gericht aan meisjes die een prominente (aanspreek)rol spelen in zijn werk. Tegelijk eert De Arbeiderspers Verpale door diens beste werk ‘Alles in het klein’ (1990) opnieuw uit te brengen.

Frivool en elegant

Hommage aan en heruitgave van 'meisjesschrijver' Eriek Verpale
© GF

Nee, Verpale was geen Vladimir Nabokov zoals die in ‘Lolita’ onnavolgbaar de aantrekkingskracht van tienermeisjes wist te evoceren maar de frivole manier waarop Verpale in ‘Alles in het klein’ weemoedige brieven en notities neerpende aan winkeljuffrouw Anniekse Boetiekske of aan het leerlingkapstertje Kookske is du jamais lu in de Vlaamse letteren.

De elegante toon waarmee hij zich in ‘Alles in het klein’ onder anderen adresseert aan de immer blootsvoets lopende Boes of de verdienstelijk dichtende maar vooral pijnlijk mooie Lotte vielen op in de jaren 1990 en bezorgde hem in 1992 de NCR-Literatuurprijs, de toen belangrijkste commerciële letterenonderscheiding in Vlaanderen. Hij lag bij de jurering in balans met Patricia de Martelaere, nog zo’n rastalent van wie ooit hopelijk de verzamelde essays worden heruitgegeven.

Eerbetoon

‘Olivetti 82’, de opvolger van ‘Alles in het klein’, kende heel wat succes in de toneelversie met Bob De Moor en werd in 2001 verfilmd. Verpale publiceerde bij De Arbeiderspers nadien nog ander werk, waaronder ‘Gitta’, ‘Katse nachten’ – zo genoemd naar zijn stamcafé De Katte – en samen met Luuk Gruwez ‘Onder vier ogen. Siamees dagboek’.

Luuk Gruwez brengt samen met onder anderen Pjeroo Roobjee, Maarten Inghels, Delphine Lecompte, Michiel Hendryckx, Luuk Gruwez, Bob de Moor, Jan Haerynck, Chantal Pattyn, Pascal Verbeken en Georges Wildemeersch op dinsdag 2 februari een eerbetoon aan zijn vriend. Lieven Tavernier zorgt voor de muziek.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content