Griet Op De Beeck rondt kaap van de 100.000

Griet Op de Beeck is de enige Vlaamse auteur die ook bij bol.com bijzonder goed scoort. © BELGA

Op 4 maanden tijd ging ‘Kom hier dat ik u kus’, de tweede roman van Griet Op De Beeck, al meer dan 100.000 keer over de toonbank.

Het moet al heel lang geleden zijn dat een Vlaamse auteur op enkele maanden tijd meer dan 100.000 exemplaren van een roman wist te slijten. Griet Op De Beeck bracht met ‘Kom hier dat ik u kus’ het huzarenstukje voor mekaar. Haar uitgever Prometheus publiceerde een zegebulletin om het goudhaantje te feliciteren met het verkoopsrecord.

Everseller

Absolute recordhouder weliswaar is Stefan Hertmans die met ‘Oorlog en terpentijn’ al zeker 125.000 exemplaren heeft omgezet: dit was de stand van zaken toen hij in november 2014 de AKO Literatuurprijs won met zijn WO I-familieroman. ‘Oorlog en terpentijn’, waar momenteel 200.000 exemplaren van gedrukt zijn, is echter wel al uit sinds augustus 2013 en krijgt dus de allures van een everseller, zeker nu het boek ook in het buitenland werd opgepikt én de WO I-herdenking nog tot 2018 aanhoudt.

Op De Beecks verkoopssucces dateert dus van oktober 2014. ‘Kom hier dat ik u kus’ kreeg toen een vliegende start omdat het boekenpanel van het tv-programma ‘De wereld draait door’ het als boek van de maand aanprees. Maar als je op 4 maanden tijd 100.000 boeken verkoopt, moet er meer aan de hand zijn.

Gevoelige snaar

Op De Beeck vertelt dan ook heel herkenbare verhalen over beschadigde, alledaagse personages die na veel vallen en opstaan het heft in eigen handen nemen. Ze heeft als ex-dramaturge een goed oor voor levensechte dialogen. Ook al was ‘Kom hier dat ik u kus’ literair gezien heel wat minder overtuigend dan ‘Vele hemels boven de zevende’, haar knap gemonteerde debuutroman, toch treft ze blijkbaar met haar tweede roman een gevoelige snaar bij de lezer(es) in Nederland en Vlaanderen.

Ter vergelijking: de meest verkochte roman in 2014 was ‘Geachte heer M.’ van Herman Koch met 75.000 exemplaren. In 2013 was er één Nederlandstalige roman die – na 12 maanden verkoop weliswaar – de kaap van de 100.000 rondde: ‘Dit zijn de namen’ van Tommy Wieringa.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content