Graham Greene’s ‘The Third Man’ wordt een Weense musical

Graham Greene’s ‘The Third Man’ wordt bewerkt als musical en David Van Reybrouck schreef een nawoord bij een nieuwe vertaling van Greene’s Congo-roman ‘Een opgebrand geval’.

‘The Third Man’ komt begin 2016 in Wenen dus op de bühne als musical. Dat heeft de Oostenrijkse musicalproducent ‘Vereinigte Bühnen Austria Wien'(VBW) bekendgemaakt.
De zwart-wit prent van Carol Reed die dateert van 1949, werd een filmklassieker en een Oscarwinnaar. Graham Greene schreef eerst een gelijknamige novelle en pas daarna het scenario voor de film. De novelle verscheen een jaar nadat de film uitkwam.

Riesenrad

Het verhaal speelt in Wenen, kort na de Tweede Wereldoorlog. De Oostenrijkse hoofdstad wordt bezet door de Amerikanen, Britten, Fransen en Russen. De stad is een ruïne, maar het wereldberoemde symbool van de stad, het Reuzenrad, draait opnieuw. De niet zo snuggere maar volhardende schrijver van westerns Martins komt naar Wenen om er zijn oude vriend Harry Lime te ontmoeten. Maar die is verongelukt, zo verneemt Martins van de conciërge. Hij vindt het verhaal nogal ongeloofwaardig en denkt dat Harry vermoord is. Maar is Harry wel dood? En hoe zwart is de zwarte markt van het bezette Wenen?

Orson Welles

De film, een romantische thriller, soms met humor maar vol cynische personages, werd een groot succes. Lof ging naar de regie van Reed en het acteurstalent van Orson Welles. Ook onsterfelijk is het ‘Harry Lime Theme’ en de legendarische citermuziek van Anton Karas die synoniem werd van de prent. Karas zou later voor het Britse vorstenpaar en zelfs voor de paus gaan spelen. Hij kocht met de opbrengst een bar in Wenen die hij ‘The Third Man’ noemde.

David Van Reybrouck over Greene’s Congo
De première van de musical in Wenen is gepland voor 2016. Daar staat de film overigens nog geregeld geprogrammeerd in de bioscoop. Intussen verschijnt in september bij De Bezige Bij de vertaling van Greene’s roman ‘A Burnt-Out Case’ met een nawoord van Congo-kenner David Van Reybrouck. ‘Een opgebrand geval’, zoals de nieuwe vertaling heet, dateert van 1960 en speelt in Congo. Het verhaal van een befaamd architect die ‘opgebrand’ naar een leprakolonie in Afrika trekt en weer zin krijgt in het leven.

Grisham op scène

Greene in Londen als musical, Grisham als toneel op Broadway. Op 20 oktober gaat in het New Yorkse John Golden Theatre ‘A Time to Kill’ in première. De rechtbankthriller uit 1989 betekende het debuut van John Grisham die een van de meest succesrijke en rijkste Amerikaanse misdaadschrijvers werd. Een tiental boeken van Grisham zijn verfilmd, maar het is voor het eerst dat er een toneelversie komt. Grisham zelf zegt dat hij ‘De jury’ – de Nederlandse titel van zijn debuut – altijd al als toneel heeft beschouwd. Hij hoopt ook dat het theater een nieuw publiek voor zijn boeken zal aantrekken.

‘A Time to Kill’ verscheen aanvankelijk, en nadat hij lang met het manuscript had geleurd, op 5.000 exemplaren bij een vrij onbekende uitgever. De roman steunt min of meer op een zaak die jurist Grisham zelf had gepleit. Een zwarte Amerikaan neemt het recht in eigen handen nadat twee blanken zijn dochtertje hebben verkracht. De jonge idealistische advocaat Brigance besluit de vader van het kind bij te staan voor de rechtbank in het door rassendiscriminatie verdeelde Mississippi. Eind oktober verschijnt een vervolg op Grishams debuut: ‘Sycamore Row’. Advocaat Jake Brigance is opnieuw de protagonist.

Fred Braeckman

Graham Greene, ‘Een opgebrand geval’, De Bezige Bij, 320p., 19,90 euro, ISBN 978 90 234 7900 0

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content