'Generatie X'-woordvoerder Douglas Coupland komt naar Brussel

03/07/15 om 10:21 - Bijgewerkt om 13:04

De Canadese cultauteur Douglas Coupland komt op woensdag 2 september in de Brusselse Bozar over zijn literair en plastisch werk praten.

'Generatie X'-woordvoerder Douglas Coupland komt naar Brussel

Douglas Coupland is terug van weggeweest. © Wikimedia

Het is lange tijd stil geweest rond de 53-jarige Canadese schrijver-beeldhouwer-designer Douglas Coupland maar op 2 september is hij om 20u te gast in de Brusselse Bozar waar hij het niet alleen over literatuur maar ook en vooral over zijn recent plastische werk zal hebben. Aanleiding voor zijn oversteek naar Europa is immers een grote solotentoonstelling van dat beeldhouwwerk in het Rotterdamse kunstencentrum Witte de With dit najaar.

Generatie Nix

Paul Mennes.

Paul Mennes. © Laura Mustio

Coupland werd een sensatie, ook hier bij ons, met 'Generatie X. Vertellingen voor een versnelde cultuur' (1991) waarin hij als geen andere jonge auteur het levensgevoel van de nineties verwoordde. Zijn label van Generatie X gaf zelfs aanleiding tot een heuse literaire stroming in de Nederlandse literatuur: de zogenaamde Generatie Nix die zich niet thuis voelde in het leven en dan maar - tevergeefs - verstrooiing zocht in de pop- en drugscultuur. Aan Nederlandse kant was Ronald Giphart de bekendste Nixer terwijl Paul Mennes met 'Tox' de Vlaamse vaandeldrager van de Nixers werd.

Generatie A

Coupland zou ook in ander werk de vinger aan de pols van de tijdsgeest blijven houden. In 'Microslaven' (1995) hekelde hij de dominante invloed van de digitale cultuur op de menselijke verbeelding terwijl hij in 'Jpod' (2006) een stem gaf aan het dubbelzinnige vernuft van de computergamers. In 2009 deed hij een poging om de nieuwe generatie aan het woord te laten maar 'Generation A' werd geen begrip en geraakte zelfs niet vertaald in het Nederlands. Coupland vertelt in het apocalyptische boek hoe de bijen uitsterven en alleen een epidemie onze wereld nog kan redden.

De laatste jaren was Coupland als schrijver quasi onzichtbaar geworden. Hij legde zich toe op de plastische kunsten en op design. Coupland is daarnaast ook een knappe tekenaar. Zowel over zijn plastisch werk als over zijn rijk literair oeuvre komt hij dus bij het begin van de literaire rentree op 2 september in Brussel praten.

Frank Hellemans

Lees meer over:

Onze partners