François Hollande: ‘Vriendin Trierweiler is niet echt ‘première dame”

© Image Globe

‘Ze heeft ons alleen maar last bezorgd,’ zegt Arnaud Lagardère over Valérie Trierweiler, de vriendin van de Franse president François Hollande.

Lagardère is de steenrijke bedrijfsleider van de uitgeversgroep waartoe Paris Match behoort, het blad waarvoor Trierweiler elke week een column schrijft. Zijn mening fluisterde Lagardère in het oor van de journaliste Jacqueline Remy, auteur van het boek ‘Arnaud Lagardère, l’héritier qui voulait vivre sa vie’ (Flammarion).
Telefoontjes

In de redactie van Paris Match is men beducht voor de telefoontjes van de medewerkster uit het Élysée. Trierweiler beschikt daar over een eigen staf die het beeld van de Franse first lady in de media moet verzorgen. Maar zelf is Trierweiler daar niet zo sterk of handig in. Geregeld grijpt de medewerkster van Paris Match zelf naar de telefoon om de redactie van het blad de huid vol te schelden als daar een stuk verschijnt waarvan ze meent dat het in het nadeel uitvalt van haar vriend de president.

‘U schertst,’ antwoordde Arnaud Lagardère op de vraag van Jacqueline Remy of het een voordeel is om Frankrijks first lady tot de medewerksters van Paris-Match te mogen rekenen. En hij voegde eraan toe: ‘Ze heeft ons alleen maar last bezorgd.’

Lagardère, die grote belangen heeft in de mediawereld en de wapenindustrie, rekent Nicolas Sarkozy en Dominique Strauss-Kahn tot zijn vrienden. Valérie Trierweiler maakt daar geen deel van uit. Lagardère is nog altijd boos omdat Trierweiler zich tijdens de presidentiële verkiezingscampagne bij de redactie van Paris Match had beklaagd over het portret dat het blad over haar had gepubliceerd. Nu is uitgelekt dat medewerkster Trierweiler toen dreigde met een interviewboycot tegen alle media van Lagardère, niet alleen tegen diens Paris Match, maar ook tegen zijn ‘Journal du Dimanche’ en de radiozender Europe 1.

Granaat zonder veiligheidspin

Voor Arnaud Lagardère is Valérie Trierweiler ‘une grenade dégoupillée’, een ‘ontzekerde granaat’. Eigenlijk wilde Lagardère de lastige Trierweiler al veel langer uit Paris Match bonjouren, iets wat eind vorig jaar had moeten gebeuren. Op die manier wilde de bedrijfsleider belangenconflicten tussen het Élysée en Paris Match vermijden. Maar nu is uitgelekt dat François Hollande zich direct met de affaire heeft bemoeid en Lagardère heeft gesmeekt om Valérie Trierweiler niet te laten vallen, omdat ze, aldus de president, absoluut journaliste wil blijven. Alleen om die reden werd haar contract niet opgezegd, aldus Lagardère, die er een venijnige schep bovenop doet door te verklaren dat de ‘chef de l’Etat aurait expliqué qu’elle n’était pas vraiment première dame’. Die presidentiële uitspraak verleidde een commentator ertoe te schrijven dat Valérie Trierweiler er dus alle belang bij heeft ‘first girlfriend’ te blijven als ze haar job bij Paris Match wil behouden.

En Lagardère? ‘Je me fous de ce qu’on pense de moi,’ aldus de CEO. Hij is charmant en rijk, regeert over een imperium met een zakencijfer van acht miljard euro en over 20.000 werknemers. Hij is 52 jaar, vader van drie kinderen, onder wie een dochter bij zijn huidige vriendin, het Belgische model Jade Foret.

Intussen houdt Valérie Trierweiler niet op haar eigen invloed aan te wenden. Door haar tussenkomst werd de journalist François Bachy, die bij TF1 in ongenade was gevallen, chef communicatie bij de nationale investeringsbank ‘Caisse de dépôts et consignations’. Bachy schreef twee lovende boeken over François Hollande.

Piet de Moor

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content