Dichteres Clara Haesaert 90

07/03/14 om 09:35 - Bijgewerkt om 09:59

Dichteres Clara Haesaert wordt op zondag 9 maart 90 jaar. Samen met Maria Rosseels was zij de eerste Vlaamse literaire feministe die daarenboven heel wat deed voor de Vlaamse letteren van vandaag.

Dichteres Clara Haesaert 90

© Coverafbeelding

In het Brusselse literatuurhuis Passa Porta wordt dichteres-duivel-doet-al Clara Haesaert op haar negentigste verjaardag op 9 maart door vijf vriendinnen met woord en daad in de bloemetjes gezet. Paula Semer zal het hebben over Haesaerts libertijns taalgebruik in een periode dat 'straffe uitspraken' doen, zeker door een dame, absoluut not done was. Lydia De Pauw-Deveen licht haar progressief engagement toe terwijl Majo De Saedeleer en Ingrid Vander Veken dieper ingaan op haar verdiensten voor de jeugdliteratuur en de PEN-club. Chris Lomme tenslotte brengt een best of uit Haesaerts gedichten.

Vrouwelijke sensualiteit

Haesaert schreef in de jaren 50, 60 en 70 van de 20e eeuw zeven bundels gedichten die ook vandaag nog verrassend fris klinken. No nonsense maar toch bevlogen maakte ze neoklassieke poëzie met een intens coloriet dat nauw aansloot bij de eigen vrouwelijke sensualiteit.

Clara Haesaert is op haar negentigste een van de laatste der Mohikanen: een ambtenaar die daarnaast ook letterkundige was.Toen Haesaert als letterenambtenaar in de jaren vijftig van de twintigste eeuw aantrad, maakten andere ambtenaren-schrijvers, zoals Karel Jonckheere en Bert Decorte - die Haesaert trouwens assisteerde - de dienst uit. Haesaert was de eerste vrouwelijke ambtenaar die meedraaide in het officiële letterencircus.

Powerbroker

Als powerbroker in de cultuurambtenarij, heeft Haesaert het onderste uit de kan gehaald. Zij lag onder andere mee aan de basis van het rijke Vlaams-Brusselse literaire wereldje dat vandaag met Het Beschrijf en Passa Porta resoluut de internationale kaart heeft getrokken. En zij heeft de Vlaamse jeugdliteratuur de uitstraling bezorgd die ze nu meer dan ooit - ook buiten België - geniet.

Iedereen is vanaf 11u welkom op het literaire verjaardagsfeest maar Passa Porta vraagt wel om te reserveren. Er wordt ook een verjaardagsbrochure van Frank Hellemans aangeboden die voor het eerst autobiografische herinneringen van Haesaert zelf opduikelt toen ze als achttienjarige van nabij de Tweede Wereldoorlog in Brussel meemaakte.

Frank Hellemans

Onze partners