‘Communistisch China heeft nooit de mensenrechten gerespecteerd en zal dat ook nooit doen’ (Simon Leys)

© GF

In mei 2008 had Knack een uitgebreide babbel met de kritische China-kenner Simon Leys die gisteren op 78-jarige leeftijd overleed in Australië. Hij was toen niet mals voor de Chinese én Belgische staat.

Zijn echte naam was Pierre Ryckmans, kleinzoon van een Antwerpse schepen en senator, maar als Franstalige Brusselaar koos hij voor de nom de plume Simon Leys. Leys, getrouwd met de Chinese Hanfang, was sinoloog van opleiding en werd later diplomaat. Vanaf de jaren 70 streek hij neer in Australië waar hij Chinese literatuur onderwees. Gisteren is hij daar op 78-jarige leeftijd overleden.

Mensenrechten

In mei 2008 bracht Knack nog een interview van Marcel Van Nieuwenborgh met Leys waarin Leys het Chinese regime duchtig de oren waste voor zijn verachting van de mensenrechten. Leys vond het niet kunnen dat het Westen meedeed aan de Olympische Spelen in China omdat China lak had aan mensenrechten en Tibet wederrechtelijk had ingelijfd. Leys: “Communistisch China heeft nooit de mensenrechten gerespecteerd, en er bestaat ook niet de geringste verwachting dat het dat in de toekomst zou kunnen of willen doen.”

Hij onderstreepte dat China als grootmacht ‘de vernederingen’ die het had opgelopen, toen het Westen zich in de Chinese politiek ging mengen, nooit was vergeten. China duldt het niet dat het op de vingers wordt getikt voor zijn annexatie van Tibet, ook al is “Tibet even Chinees als Algerije vroeger Frans was”, aldus Leys. Wat China in Tibet doet, zijn koloniale toestanden uit de oude doos, zo Leys nog.

Bizar incident

Hij kwam in het gesprek eveneens terug op een bizar incident. Zijn kinderen werden in 2006 door de Belgische overheid van hun Belgische nationaliteit beroofd omdat de Belgische consul hen als Chinese onderdanen beschouwde want geboren in Hongkong uit een Chinese moeder terwijl – zo Leys – ze in werkelijkheid geboren waren uit een Belgische moeder in een Britse kroonkolonie (Hongkong). Leys kondigde toen aan dat hij via het gerecht zijn gelijk wel zou halen. Pas in 2013 werd de hele affaire voor het Hof van Beroep in Brussel gepleit en kregen Marc en Louis Ryckmans alsnog hun Belgische nationaliteit terug.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content