Christophe Van Gerrewey wint verrassend Debuutprijs 2013

© Michiel Leen

Niet Marnix Peeters, Maarten Inghels of Roderik Six maar wel Christophe Van Gerrewey schreef met ‘Op de hoogte’ de beste debuutroman van 2012, aldus de jury van de Vlaamse Debuutprijs.

Vijftien Vlaamse romandebuten uit 2012 lagen op de weegschaal van de jury voor de Debuutprijs die traditioneel bij de vooropening van de Antwerpse Boekenbeurs, dit jaar op 30 oktober, wordt uitgereikt. En de jury koos niet voor de usual suspects maar voor de atypische Christophe Van Gerrewey (°1982) die in ‘Op de hoogte’ een bijzonder, vrij cerebraal liefdesverhaal in de vorm van een brief neerzet.

Verschalken

De jury onder voorzitterschap van Woestijnvisser Sam De Graeve – en met onder anderen Joël De Ceulaer (Knack) – roemt de vernuftige compositie van Van Gerreweys debuut dat de lezer meer dan eens op het verkeerde been zet: ‘De reflecties over alleen wonen in vreemde huizen, een van de neurotische aandoeningen van de ik-figuur, en over de beperkingen én manipulatieve werking van de taal zijn op een stilistisch virtuoze manier geschreven. (…) Van Gerrewey beschikt niet alleen over het nodige schrijfmetier en compositorisch vernuft, maar is in staat de lezer te verrassen en in dit geval zelfs te verschalken.’

Literaire stormpje

Van Gerrewey raakte onlangs nog in het oog van een literair stormpje toen hij collega-Bezige Bij Marnix Peeters de mantel uitveegde voor zijn platte shock art in diens tweede roman ‘Natte dozen’. In een interview met Michiel Leen voor deze boekensite insisteerde hij op zijn geloof in een roman die meer is dan wat vrolijk of provocerend gebabbel à la Peeters maar die blijft zweren bij de schrifttraditie: ‘Een roman is geen orale kunstvorm’. Het lijkt alsof de jury met deze uitverkiezing en de bijhorende 6.200 euro ook een signaal wil geven dat een roman toch nog altijd in die respectabele schrifttraditie wortelt.

Benieuwd of Van Gerrewey tijdens de uitreiking van de Debuutprijs op 30 oktober de (schrift)puntjes op de i zal zetten.

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content