Beroemde historicus Eric Hobsbawm overleden

01/10/12 om 20:01 - Bijgewerkt om 20:01

De Britse historicus Eric Hobsbawm, die generaties politici en historici inspireerde, is overleden op 95-jarige leeftijd.

Dat bericht de Britse krant The Guardian. Hobsbawm overleed maandagochtend na een slepende ziekte in een ziekenhuis in Londen, zegt zijn dochter Julia.

Hobsbawm staat vooral bekend voor zijn vierdelig werk over de geschiedenis van de negentiende en twintigste eeuw. Nog steeds geldt dat vierluik, dat begint met 'De tijd van de revolutie' en eindigt met 'Een eeuw van uitersten', als een standaardwerk over die periode.

Controversieel figuur

Vanwege zijn Marxistische overtuiging gold Hobsbawm wel als een controversieel figuur. Hij was lid van de Communistische Partij van Groot-Brittannië, en bleef dat ondanks de Sovjet-inval van 1956 in Hongarije.

Hobsbawm inspireerde niettemin verschillende generaties politici. Neil Kinnock bijvoorbeeld, oud-voorzitter van de sociaaldemocratische Labour-partij, noemde hem "mijn favoriete Marxist". Hobsbawm wordt daarom aanzien als wegbereider voor de nieuwe koers van Labour in de jaren negentig, de zogenaamde 'derde weg'. Toch spaarde Hobsbawm later zijn kritiek niet op de regering van Tony Blair.

In juni vierde Hobsbawm zijn 95ste verjaardag. Hij kreeg toen nog gelukwensen van de Italiaanse president Giorgio Napolitano en de gewezen president van Brazilië, Luiz Inácio da Silva. (Belga/MS)

Lees meer over:

Onze partners