Amerikaanse klassiekers uit schoolbibliotheken verwijderd wegens niet politiek correct

05/12/16 om 17:38 - Bijgewerkt op 06/12/16 om 15:22

Wereldberoemde romans als 'To kill a Mockingbird' en "'The Adventures of Huckleberry Finn' zijn in diverse scholen in Virginia uit het schoolcurriculum geschrapt na klachten van een ouder.

Amerikaanse klassiekers uit schoolbibliotheken verwijderd wegens niet politiek correct

© Reuters

Die moeder van een "biraciale" tiener beweert dat in de romans van Harper Lee en Mark Twain sprake is van "racistisch taalgebruik". Centraal in de klacht stond het beruchte zesletterwoord N..... (voor een Afro-Amerikaan), dat in beide romans, waarin racisme hoofdthema of motief is, vaak wordt gebruikt.

Wat blijkbaar hielp bij het instemmen met de klacht is de verwijzing van de moeder naar de huidige toestand in de VS, waar het land "verdeeld" is (tussen Trumpisten en Clintonista's).

De literaire klassiekers staan vooralsnog niet op de index, maar zijn uit voorzorg toch al uit de schoolbibliotheken verwijderd.

Het besluit zorgt voor woede bij de NCAC, de Nationale Coalitie tegen Censuur. "Door de discussie over controversiële kwesties als racisme te vermijden, bewijzen de scholen de kinderen absoluut geen dienst", luidt het op de website van de Coalitie.

Ook Bijbel gevaarlijk

Het streven naar politieke correctheid (en de angst voor gerechtelijke veroordelingen) heeft in de VS tot nagenoeg potsierlijke situaties geleid. Zo is de voorbije maanden al gebakkeleid over het al dan niet verbieden van "The Perks of Being a Wallflower" van Stephen Chbosky - wegens "grafische seks" - of van "potentieel angstaanjagende boeken" in kinderdagverblijven.

De klassiekers van Harper Lee en Mark Twain hebben al vaker onder vuur gelegen. Andere romans die steevast worden betwist wegens ofwel religieus dubieus of seksueel over the top, zijn 'The Handmaid's Tale' van Margaret Atwood, het 'Dagboek van Anne Frank' en zelfs 'Romeo en Julia'.

Ook tegen de Bijbel is al geklaagd en dat wegens haar "apert religieus standpunt". Vreemd genoeg ligt de tolerantiedrempel blijkbaar een stuk hoger wanneer het om verfilmingen van die romans gaat. (Belga/TE)

Onze partners