'Abou Jahjah tekent contract bij De Bezige Bij: zijn ze gek geworden?'

08/02/16 om 13:59 - Bijgewerkt om 14:05

Dat Dyab Abou Jahjah een uitgeefcontract bij De Bezige Bij kreeg, zorgt voor opschudding in Nederland. Parool-columnist Theodor Holman reageert furieus.

'Abou Jahjah tekent contract bij De Bezige Bij: zijn ze gek geworden?'

Abou Jahjah wordt geflankeerd door Bezige Bij-uitgeefdirecteur Henk Pröpper (rechts) en uitgeefster Katrijn van Hauwermeiren, de Vlaamse antenne van DBB, links. © De Bezige Bij

"Abou Jahjah, 'de pooier van de profeet' (Theo van Gogh), tekent een contract bij De Bezige Bij. Zijn ze gek geworden?' Theodor Holman, columnist bij de Nederlandse krant Het Parool, schoot dit weekend met scherp op de bazen van De Bezige Bij (DBB) omdat ze Dyab Abou Jahjah eind januari triomfantelijk binnenhaalden in hun prestigueuze uitgeversstal.

Controversiële transfer

DBB-oprichter Geert Lubberhuizen, aldus Holman in zijn snoeiharde column, zou zich omdraaien in zijn graf. Lubberhuizen richtte de uitgeverij tijdens WO II op als verzetsuitgeverij die heel wat deed voor de Joodse zaak en meehielp om Joodse kinderen te laten onderduiken: "En nu dus Abou Jahjah die zei dat Palestina from the river to the sea moest zijn. Subtekst: Israël vernietigen."

Niet alleen Lubberhuizen, maar ook Harry Mulisch, Willem Frederik Hermans en Gerard Reve - steunpilaren van DBB - zouden een dergelijke controversiële transfer - Jahjah ruilt de Vlaamse uitgeverij Pelckmans nu voor De Nederlandse Bij - niet hebben zien zitten, aldus Holman.

Belangrijke stem in actuele debat

Op Facebook ontspon zich een kleine discussie toen DBB het nieuws meldde van hun nieuwe auteur maar DBB-uitgeefster Katrijn van Hauwermeieren gaf niet thuis: "Ik ga me niet verdiepen in een oeverloze discussie op Facebook waarbij de standpunten op voorhand al vastliggen." Ze verwees nog wel naar Tom Lanoye, "een groot voorstander van Jahjah", en had het daarbij ook over De Standaard, waar Jahjah - "een hele belangrijke stem in het actuele debat" - als tweewekelijkse gastcolomnist wordt uitgespeeld.

Bijenkoningin eet kinderen op

Holman tenslotte probeert via een montage van provocerende uitspraken van Jahjah hem af te branden: "Jahjah in juni 2015: hij vond wat de Belgen hadden gedaan in Congo te vergelijken met de bezetting en wat de zionisten deden in Palestina." Of nog: "Jahjah: noemde burgemeester van Antwerpen zionistenpijper." Slotsom van Holman: "De bijenkoningin eet haar kinderen op."

Onze partners