A.F.Th.van der Heijden schreef requiem voor verongelukte zoon Tonio

Op 26 mei 2011 verschijnt ‘Tonio. Een requiemroman’ van A.F.Th. van der Heijden.

Op de Eerste Pinksterdag van 2010 kwam de 21-jarige Tonio van der Heijden, het enige kind van A.F.Th. van der Heijden en Mirjam Rotenstreich, bij een verkeersongeval in Amsterdam om het leven. Het gerucht ging dat de ouders ontroostbaar waren en dat Van der Heijden zelf het schrijven aan ‘Homo Duplex’, zijn grote romancyclus, voorlopig had opgegeven.

Nij blijkt dat Van der Heijden het enige heeft gedaan waar hij op dat moment toe in staat was: in zijn herinnering aan Tonio graven, aantekeningen maken, schrijven. Daarbij voortgedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Volgens het persbericht van De Bezige Bij werd deze requiemroman ‘een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben vervuld’. ‘Tonio’, aldus nog het persbericht, ‘ vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.’

Van der Heijden schreef eerder al een pakkend in memoriam voor zijn overleden vader met ‘Asbestemming’ (1994). Ook een gestorven jeugdliefde en diens vriend én een verongelukte neef werden door Van der Heijden literair bijgezet in respectievelijk ‘De sandwich’ (1986) en ‘Weerborstels’ (1992).

(Bron: persbericht)

Frank Hellemans

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content