Live 'Zweedse' coalitie bijna gevormd: Bart De Wever: 'Dit is regering die ik wilde'; wel geen art. 195

07/10/14 om 19:27 - Bijgewerkt op 08/10/14 om 00:09

De onuitgegeven 'Zweedse' coalitie is zo goed als gevormd, met een akkoord over de begroting en een regeerakkoord. Premier Charles Michel (MR) moet nu nog de ministerposten van zijn centrumrechtse regering invullen.

'Zweedse' coalitie bijna gevormd: Bart De Wever: 'Dit is regering die ik wilde'; wel geen art. 195

© BELGA

 • Rudi Rotthier

  'Een generatiegebeuren'

  Nog in Reyers Laat: de beide partijvoorzitters, Rutten en Beke, hadden alle begrip voor de afwijzende houding van de vakbonden op bijvoorbeeld de indexsprong. Maar in moeilijke tijden moeten we de toekomst van iedereen proberen te verzekeren, aldus Beke. We willen "ambitie creëren", aldus dan weer Rutten, die ook sprak van een "generatiegebeuren": vier jonge partijvoorzitters hebben mekaar gevonden en willen de toekomst veiligstellen.

  Haar ministers in spe zijn Maggie De Block en Alexander De Croo. Beke wou niet zo expliciet antwoorden op de suggestie dat Kris Peeters en Koen Geens zijn ministers worden.

 • Rudi Rotthier

  'Geen deur uit de hengsels'

  Behalve Rutten was ook CD&V-voorzitter Wouter Beke te gast in Reyers Laat. De voorzitters zaten samen, uitgeput maar tevreden, te glunderen. Wat met hun ruzie van enkele dagen geleden? Vergeten. Beke vertelde dat hij drie jaar geleden tijdens onderhandelingen met deuren had gegooid, zodanig dat een deur bijna uit de hengsels was gevlogen. "Nu had ik me voorgenomen om rustig te blijven". Dat was niet helemaal gelukt, maar er was niet met deuren gegooid.

 • Rudi Rotthier

  Rutten kondigt Kaaimantaks aan

  De taks die eerder op VRT een doorkijkbelasting genoemd werd, is volgens Gwendolyn Rutten, voorzitter van Open VLD, een Kaaimantaks. Zo genoemd naar het gelijknamige belastingparadijs. De vermogenswinstbelasting is van de baan maar, zo zei ze in Reyers Laat, via deze Kaaimantaks en andere maatregelen zal men superrijken, die met allerlei constructies belastingen ontwijken, onder meer via belastingparadijzen, nu toch laten meebetalen. Hoe dat zou gaan, preciseerde ze niet.

 • Rudi Rotthier

  Doorkijkbelasting

  In het laatavondjournaal van de VRT werd iets meer duidelijk over de honderden miljoenen die volgens Bart De Wever bij de allerrijksten moeten worden gevonden. Het zou gaan om een doorkijkbelasting voor wie geld parkeert in belastingparadijzen. Hoe en wat? Gwendolyn Rutten geeft blijkbaar meer uitleg in Reyers Laat.

 • Rudi Rotthier

  'Arco-coöperanten zien 40 procent van spaarcenten terug'

  Volgens NV-A-voorzitter Bart De Wever in gesprek met het VRT-journaal houdt de Arco-regeling in dat de coöperanten 40 procent van hun spaarcenten terugkrijgen. Over de modaliteiten sprak De Wever zich niet uit, maar beweging.net, het vroegere ACW, zou daartoe flink moeten bijdragen. Het Laatste Nieuws begroot de totale inspanning op 600 miljoen euro (dat staat gelijk met plusminus 40 procent), te verdelen over de overheid, Belfius en beweging.net.

 • Jan Herregods

  Michel: 'Communautaire standstill voor vijf jaar'

  'Voor de vijf komende jaren is er een communautaire standstill', kondigde Charles Michel aan. 'De socio-economische dossiers zullen voldoende energie van ons vragen.' Daarmee maakt de toekomstige premier duidelijk dat er over grondswetartikel 195 niet gepraat wordt deze legislatuur. De afgelopen dagen was het gerucht opgedoken dat N-VA de deur wilde open zetten richting confederalisme, en er zo toch een communautaire angel in de onderhandelingen zou sluipen.

 • Jan Herregods

  Michel: 'Harmonisering van de btw'

  'Er is een kleine harmonisering van de btw', zei Charles Michel in 'Telefacts' over de nieuwe belastingen. 'De impact daarvan zal minimaal zijn.'

  Daarnaast benadrukte hij ook dat de indexsprong de competitiviteit moet stimuleren.

 • Jan Herregods

  'Peeters en Michel worden vicepremier'

  Kris Peeters (CD&V) en Didier Reynders (MR) worden beiden vicepremier in de regering-Michel. Dat meldt De Morgen op zijn website. Volgens Het Belang van Limburg zou Koen Geens de tweede CD&V-minister worden.

  Over de andere namen wordt morgen verder gepraat. Bij N-VA lijkt Jan Jambon een zekerheid, maar ook de naam van Zuhal Demir doet de ronde.

  Bij Open Vld ziet het ernaar uit dat Maggie De Block minister wordt, samen met Alexander De Croo.

 • Jan Herregods

  Welke oplossing komt er uit de bus voor Arco?

  Het is de komende dagen uitkijken naar de oplossing die de onderhandelaars in gedachten hebben voor het Arco-dossier. De vorige regering werkte een regeling uit om de 800.000 coöperanten te vergoeden. De Europese Commissie veegde die beslissing van tafel. Volgens Europa zijn de getroffen coöperanten, maar aandeelhouders. Daarnaast zal nog moeten blijken wat de gevolgen zijn voor beweging.net, het vroegere ACW. Die wilde enkel een symbolische bijdrage leveren, maar vooral N-VA vond dat niet genoeg.

 • Simon Demeulemeester

  Geens: 'Lang geijverd voor taxshift en oplossing Arco'

 • Simon Demeulemeester

  De agenda van Michel I: naar de koning, partijcongressen en parlement

  N-VA, MR, CD&V en Open VLD gaan nog een laatste keer alles doornemen, en dan beginnen ze aan een drukke week: naar de koning, de partijcongressen overtuigen en dan naar het parlement. Dit is hun agenda.

 • Jan Herregods

  Donderdag N-VA-congres in de Lotto Arena in Antwerpen

 • Jan Herregods

  Charles Michel is de jongste Belgische premier

  Charles Michel is de jongste premier in de geschiedenis van België. Een korte biografie kan je hier lezen.

 • Simon Demeulemeester

  'Indexsprong is nooit sociale maatregel'

 • Simon Demeulemeester

  'Voorwaarde van MR was dat ik premierschap niet zou opeisen, ik hou woord'

  De Wever herhaalde in Terzake dat hij zijn mandaten als voorzitter en burgemeester van Antwerpen zal uitdoen en niet in de regering zal stappen. 'Het was een voorwaarde van de MR dat ik het premierschap niet zou opeisen, en ik hou dat woord. Ik heb vertrouwen in de mensen die ik zal sturen en in het regeerakkoord.'

  'De cohesie is inhoudelijk heel sterk. De oppositie zal heel scherp zijn. We gaan nu de maatregelen nemen die Frank Vandenbroucke 10 jaar geleden voorstelde.'

 • Simon Demeulemeester

  De Wever: 'Een Franstalige premier is voor mij geen enkel probleem'

  De Wever noemt het uniek dat er Antwerps, Vlaams en nu federaal eenzelfde coalitie aan zet is. 'Voor het eerst in 25 jaar verwijzen we de PS naar de oppositie. Er is geen meerderheid in Franstalig België, maar de meerderheid hangt wel logisch aan elkaar.' Vandaar dat De Wever het compromis aanvaardde om geen staatshervorming te bespreken.

  Meer zelfs: zelfs geen uitzicht op een staatshervorming aangezien artikel 195, om de grondwet te kunnen herzien, niet is opgenomen? 'Ik heb gelezen dat ik artikel 195 op de tafel heb gelegd, met verbazing,' zei hij in Terzake.

  'Een Franstalige premier is voor mij geen enkel probleem. We dachten dat het Peeters zou zijn, maar dat is anders uitgedraaid. Maar de inhoud is goed.'

 • Jan Herregods

  Calvo: 'Pensioenhervorming staat ver van de realiteit'

  'Het verhogen van de wettelijke pensioenleeftijd stond in geen van de programma's van de onderhandelende partijen', stelde Groen-kamerlid Kristof Calvo in Terzake. 'Dat is een voorstel dat ver staat van de realiteit. De effectieve pensioenleeftijd, die moet naar omhoog.'

 • Jan Herregods

  Bart De Wever: 'Slimme maatregelen waar de allerrijksten om een bijdrage gevraagd wordt'

  'Er zijn bepaalde heel slimme maatregelen genomen waar ik volledig achter sta, waar de allerrijksten een bijdrage gevraagd wordt', kondigde Bart De Wever aan. Meer details volgen morgen. 'Een vermogenswinstbelasting komt er niet. 'Dat is een maatregel die spaarzaam leven afstraft, daar ben ik tegen', zei hij.

 • Simon Demeulemeester

  'Onze opdracht is vervuld'

  Volgens Peeters was "iedereen zich ervan bewust dat dit moest lukken".

  De verhoging van de leeftijd voor het wettelijk pensioen is "een heel belangrijk signaal dat we het pensioenstelsel gezond willen houden en een signaal naar Europa dat we structurele maatregelen nemen die de budgettaire gezondheid moeten verzekeren", luidde het.

  "Onze opdracht is vervuld. Nu moeten we de laatste eindjes aan mekaar knopen."

 • Simon Demeulemeester

  'U zal aangenaam verrast zijn'

  Over de inhoud van het akkoord is nog niet veel prijsgegeven. Wel mikken de centrumrechtse partijen op een begrotingsevenwicht in 2018. Gwendolyn Rutten (Open Vld) stelde dat de inspanningen vooral aan de uitgavenzijde gebeuren. "U zal aangenaam verrast zijn"

Onze partners