Zware verkeersagressie neemt toe

15/11/12 om 10:41 - Bijgewerkt om 10:41

Het aantal gevallen van zware verkeersagressie is op vijf jaar tijd verdubbeld, zegt Touring. Dit jaar zijn al 47 slachtoffers van verkeersagressie met vechtpartijen gevallen, tegenover 24 in 2008.

Zware verkeersagressie neemt toe

© Reuters

Mobiliteitsorganisatie Touring onderzocht de cijfers van het aantal gevallen van aangegeven verkeersagressie waarbij gewonden vielen en die dus voor de rechtbank kwamen. De organisatie beklemtoont dat het om gevallen van zware agressie gaat en "dus niet om bestuurders die door roekeloos rijden agressie plegen tegenover andere bestuurders, zonder fysieke impact."

Fietsers

Touring meldt dat in 90 procent van de gevallen de ene weggebruiker de andere hindert, waarna beide bestuurders uit hun voertuig stappen en er een vechtpartij volgt. Daarbij wordt vaak ook schade aan de voertuigen toegebracht. Een tweede belangrijke oorzaak is ruzie om een parkeerplaats, een derde aanleiding is een kleine aanrijding.

De organisatie onderstreept dat één op de drie feiten te maken heeft met een fysieke aanval tussen een voertuigbestuurder en een fietser. Daarbij is "het niet altijd duidelijk wie een overtreding beging die aanleiding gaf tot de agressie".

Brandblussers

Meestal gaat het om een vuistgevecht, maar soms worden ook brandblussers en de krik als wapens gebruikt. De organisatie meldt ook dat tweemaal pepperspray in het spel was en in zeven gevallen messteken werden toegebracht.

Als reden haalt Touring onder meer een veralgemeende agressievere samenleving aan. Daarnaast stelt de organisatie dat weggebruikers steeds meer onlogische en frustrerende situaties tegenkomen. "Denken we maar aan verkeerslichten op 100 meter van mekaar die niet zijn afgesteld en daardoor de verkeerscirculatie afremmen", aldus Touring. De organisatie beklemtoont dat dergelijke redenen onaanvaardbaar zijn als excuus voor gewelddadig gedrag. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners