Zuhal Demir: "CD&V ziet moslims als kiesvee"

09/04/17 om 09:53 - Bijgewerkt om 10:06

Wat ze vindt van een migrantenpartij in België? "Geen kans op slagen. CD&V is al dé moslimpartij bij uitstek." De nieuwe staatssecretaris voor Gelijke Kansen, Zuhal Demir (N-VA) haalt hard uit naar coalitiepartner CD&V.

Zuhal Demir: "CD&V ziet moslims als kiesvee"

© Dirk Waem/BelgaImage

Voormalig SP.A'er Ahmet Koç wil een migrantenpartij oprichten. Wat vindt u daarvan?

Dat lijkt mij geen goed idee naar integratie toe. Bovendien: CD&V is al dé moslimpartij bij uitstek, niet? Hij maakt dus geen kans op slagen. (feller) Ik vind die demarches van CD&V heel opvallend. Mieke Van Hecke die zegt dat haar partij de enige optie is voor moslims. Of in Genk: CD&V-burgemeester Wim Dries en zijn schepen van Turkse afkomst Ali Caglar die twee jaar geleden op de eerste rij staan te applaudisseren voor Erdogan. Diezelfde schepen zei onlangs zelfs dat de persvrijheid er in Turkije op vooruitgaat. Denk je dat Wouter Beke die man terugfluit? Helemáál niet. Chapeau dat John Crombez dat wel gedurfd heeft met Ahmet Koç. CD&V wil daar nu van profiteren door nog platter op de buik te gaan.

Delen

Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij. Alles kan in ruil voor stemmen.

Mag dat niet, moslims aanspreken? Zijn zij in uw partij niet welkom?

Wie zich kan vinden in ons programma, is zeer welkom, ongeacht afkomst. Dat is het verschil. Beke ziet moslims als kiesvee. Anders had hij die schepen wel terechtgewezen. Dat is terugkeren in de tijd. (feller) Of neem Veli Yüksel, CD&V-parlementslid van Turkse afkomst. Die wou niet weten van de herdenking van de Armeense genocide. Mijn voorzitter had me bij de oren getrokken. Beke deed niets. Ik vind dat niet gezond. Alles kan in ruil voor stemmen. Dat is onverantwoorde politiek. Politici moeten de democratische waarden onderschrijven. Ik wil de Vlamingen waarschuwen: CD&V is de nieuwe moslimpartij. Ik hoop dat de ogen van iedereen opengaan.

Heeft uw partij het moeilijk met kritische stemmen?

Neen. Zoals ik zei deze week: ik ben die kritiek beu. Ik hou van kritische ambtenaren, van mensen die neen durven zeggen. Alleen zo kan je jezelf verbeteren. Maar ze moeten hun werk wel goed doen.

Wekt uw partij niet die indruk door de ontslagen toe te juichen van bijvoorbeeld Abou Jahjah of Unia-juriste Rachida Lamrabet?

(denkt na) Ik weet dat niet. Ik zou zelf niet meteen een ontslag toejuichen. Maar is dat zo verkeerd? Iemand mag toch een mening hebben. Ik heb trouwens nooit om het ontslag van de Unia-juriste gevraagd. En het is De Standaard die Abou Jahjah ontslagen heeft. Draai de zaken niet om.

(Paul Cobbaert / De Zondag)

Onze partners