Ziekte bij leerkrachten toegenomen

10/12/15 om 05:44 - Bijgewerkt om 05:44

Leerkrachten zijn vaker en langer ziek dan de vorige jaren. Stress, burn-outs en depressies eisen nog meer dan de voorbije jaren hun tol en veroorzaken nu een op drie ziektedagen.

Ziekte bij leerkrachten toegenomen

Alleen voor de klas © BELGA

Dat schrijft De Morgen op basis van het rapport ziekteverzuim in het Vlaamse onderwijs.

In 2014 bleven leerkrachten 2.514.111 dagen thuis, fors meer dan in 2013 en het hoogste peil sinds 2009. Het betekent dat een leerkracht zich op jaarbasis gemiddeld bijna 15 dagen ziek meldt. Aangezien 47,6 procent van de leerkrachten geen enkele dag ziek is, blijven de zieken gemiddeld bijna 30 dagen thuis.

De belangrijkste oorzaak zijn psychosociale aandoeningen. In 2014 werd 36,4 procent van alle ziektedagen hierdoor veroorzaakt, tegenover 33,5 procent in 2013. Ter vergelijking: bij de federale en Vlaamse overheid zorgen psychische ziektes 'slechts' voor een kwart van alle verzuim.

Helemaal alleen

Vooral oudere leraren hebben te kampen met problemen, al valt op dat ook dertigers en veertigers steeds vaker afhaken om psychosociale redenen. Mannen en leerkrachten in het secundair onderwijs lopen ook een bovengemiddeld risico.

Volgens specialisten ligt een verklaring bij het feit dat leerkrachten letterlijk alleen voor de klas staat. Elke dag opnieuw moeten zij presteren voor publiek, terwijl de uitdagingen steeds groter worden door de toenemende diversiteit en de grote groep leerlingen met zorgnoden. Tel daar de planlast bovenop "en opeens wordt duidelijk waarom de onderwijsverstrekkers zelf aangeven dat de cijfers niet verwonderlijk zijn", aldus de Morgen.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners