Tom Van Grieken (Vlaams Belang)

‘Zelfs aanslagen zijn onvoldoende om de vastgeroeste Belgische politiek in beweging te krijgen’

Tom Van Grieken (Vlaams Belang) Voorzitter Vlaams Belang

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang, wil het roer omgegooid zien na de recente mislukte of verijdelde aanslag dinsdagavond 20 juni in Brussel. ‘De laksheid jegens criminaliteit moet stoppen.’

Dinsdagavond ontsnapte ons land ternauwernood aan een nieuwe bloedige aanslag. De 36-jarige Marokkaan Oussama Z. stapte het Centraal Station in Brussel binnen met tassen vol explosieven.

Zelfs aanslagen zijn onvoldoende om de politiek in beweging te krijgen.

De aanwezige militairen konden de man neerschieten. Door dit kordate optreden van onze militairen is het enige slachtoffer van deze aanslag gelukkig de terrorist zelf. We zijn door het oog van de naald gekropen. Krijtjes stoppen geen terroristen, kogels doen dat wel.

Veiligheid, geen prioriteit

Na de aanslagen in Parijs werden paracommando’s ingezet om onze veiligheid te garanderen. Kris Peeters trok kort daarna al lachend door de Meir om nonchalant te winkelen. In wezen wou hij de inzet van militairen belachelijk maken door te doen alsof er niets aan de hand was.

Hij was niet alleen. Open VLD-partijvoorzitster Gwendolyn Rutten maakte zich enkele weken later vrolijk dat militairen niet op straat hoorden, maar wel in Kaboel.

De radicaal-islamitische aanslagen in Zaventem en metrostation Maalbeek gaven hen ongelijk.

Maar deze aanslagen zijn alweer even geleden dus achtte CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi de tijd in maart rijp om de inzet van onze militairen belachelijk te maken. Dat ze maar patatten moesten gaan schillen, want volgens zijn hartenkreet kon hij ‘geen kaki meer zien’. Ik vraag mij af, mocht Mahdi dinsdagavond aanwezig geweest zijn in het Centraal Station in Brussel, toen de terrorist neergeschoten werd door een van onze toegewijde militairen, of hij er nog zo over zou denken.

Onze militairen verdienen beter

Ondertussen patrouilleren onze militairen al meer dan twee jaar in onze straten. De druk op hun sociaal en gezinsleven is hoog, maar toch verlaten weinig militairen ons leger om die reden.

Enkele weken geleden raakte bekend dat onze militairen niet eens het nodige materiaal hebben om hun opdracht veilig uit te voeren. Dus kopen ze hun materiaal tegen de regels in dan maar zelf.

Onze militairen vervullen tegen wil en dank hun opdracht. Plichtsbewust en toegewijd. Daarvoor verdienen ze het grootste respect en dankbaarheid. Van onze politici krijgen ze dat helemaal niet. Van onze burgers des te meer.

Einde aan de laksheid

De systeempolitici van links en rechts, zowel uit Vlaanderen als Wallonië, hebben ons in deze soep doen belanden. Het roer moet volgens mij nu radicaal omgegooid worden.

Een effectief veiligheidsbeleid begint bij het controleren van onze grenzen. We weten vandaag zo blijkbaar amper wie er allemaal in Molenbeek woont. Dat komt omdat we niet eens weten wie er binnenkomt en buitengaat.

Door de manifeste onveilige situatie waarin we terechtgekomen zijn, moeten we net zoals Denemarken onze grenzen opnieuw controleren. Ten tweede moeten we de massamigratie stoppen. Net zoals de Oost-Europese landen hebben we volgens mij voldoende redenen om geen verdere migratie meer toe te laten.

Als we vluchtelingen helpen, moet dat in de regio van herkomst gebeuren. Zonder de instroom aan vluchtelingen te stoppen is elk veiligheidsbeleid onmogelijk.

Verder moet de laksheid jegens criminaliteit stoppen. De aanslagpleger in het Centraal Station van Brussel was eerder al opgepakt voor drugs- en zedenfeiten, maar nooit gestraft. Onlangs raakte bekend dat Sharia4Belgium-haatprediker Fouad Belkacem kon trouwen omdat hij op die manier volgens sommigen hoopt zijn uitzetting te kunnen vermijden. Sommige teruggekeerde Syriëstrijders bleken onlangs zelfs te genieten van werkloosheidsuitkeringen. De nationaliteit van terroristen, haatpredikers en criminelen moet afgenomen worden. We moeten hen effectief uitwijzen naar het land van herkomst.

Veiligheid is een basisrecht

Na de aanslagen in metrostation Maalbeek en Zaventem wou Jan Jambon (N-VA) de Brusselse politiezones fuseren om een beter veiligheidsbeleid te voeren. Het voorstel bleek ‘communautair geladen’ en werd verlaten.

Veiligheid is voor mij geen politieke keuze. Het is de basistaak van de staat.

Maar wat is er communautair aan een effectief veiligheidsbeleid? In België alles natuurlijk. De zes Brusselse politiezones bestaan blijkbaar niet om de veiligheid van de burger optimaal te dienen, maar om de macht van traditionele partijen en politici te vrijwaren.

Zelfs terroristische aanslagen zijn onvoldoende om de vastgeroeste Belgische politiek van de traditionele partijen in beweging te krijgen. De prijs voor het in stand houden van die communautaire evenwichten betalen we cash met onze veiligheid.

Veiligheid is voor mij geen politieke keuze. Het is de basistaak van de staat. Het is een recht voor elke burger. Omdat er zonder veiligheid geen vrijheid meer is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content