Zelfmoordlijn heeft nieuw noodnummer

13/11/13 om 16:50 - Bijgewerkt om 16:50

Mensen die aan zelfdoding denken kunnen voortaan terecht op het gratis noodnummer 1813. Het nieuwe nummer moet de drempel voor de burger verlagen.

Zelfmoordlijn heeft nieuw noodnummer

© Thinkstock

Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen is bij de hoogste in Europa. In 2010, de laatste bekende cijfers, maakten 1.066 mensen in Vlaanderen een einde aan hun leven. Om het aantal te doen dalen heeft de Vlaamse regering een actieplan suïcidepreventie uitgewerkt. Doel is om het aantal zelfdodingen tegen 2020 met 20% te doen dalen in vergelijking met het jaar 2000.

"Crisishulp is cruciaal in het overbruggen van de suïcidale crisis", zegt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V). Om de drempel tot die hulp te verlagen, is er nu het gratis noodnummer 1813, een samenwerking tussen het Centrum ter Preventie van Zelfdoding en Tele-Onthaal. Die samenwerking moet toelaten om meer oproepen te beantwoorden.

De zelfmoordlijn is 24 uur op 24 bereikbaar, gratis en anoniem. De zelfmoordlijn is er niet alleen voor wie aan zelfdoding denkt, maar ook voor mensen uit hun omgeving of voor nabestaanden van zelfdoding.

De nieuwe portaalsite rond zelfdoding www.zelfmoord1813.be besteedt ook veel aandacht aan crisishulp. Daarnaast biedt de website onder meer info over preventie van zelfdoding en links naar ondersteuning van professionelen.

Om het actieplan te helpen uitvoeren, heeft de Vlaamse regering beslist het Vlaams Expertisecentrum Suïcidepreventie (VLESP) te erkennen als partnerorganisatie. Deze zal hoofdzakelijk advies en informatie verschaffen en acties helpen evalueren. (Belga/TE)

Lees meer over:

Onze partners