‘Ze zijn zo verzwakt door drugs dat ze weg naar zorg niet meer vinden’

© Thinkstock

In Brussel rijdt sinds kort de mobiele artsenpraktijk Medibus rond. Met dit initiatief wil de organisatie Dokters van de Wereld patiënten helpen, die niet terecht kunnen in de reguliere zorg. Knack.be sprak met directeur Pierre Verbeeren van de organisatie.

Tot welke doelgroepen richt u zich met de Medibus?

Pierre Verbeeren: We richten ons op de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Dat zijn vooral dakloze drugsverslaafden. Zij kunnen bij ons terecht voor medische zorg.

Hoe is het initiatief ontstaan?

Verbeeren: Het project kwam eigenlijk al twee maanden geleden tot stand. Maar we zijn er nu pas in geslaagd om de foutjes weg te werken. We zagen dat er een groeiende groep mensen is in Brussel, die de weg niet vindt naar de reguliere zorgverlening. Jaarlijks zijn er zo’n 5000 patiënten die aankloppen bij de zorgcentra van Dokters van de Wereld. Maar er is dus een groeiende groep mensen die zelfs daar niet toe in staat is. Voor hen is er de Medibus.

Waarom kunnen ze niet terecht in de zorgcentra?

Verbeeren: De mensen die we trachten te helpen, hebben vaak een drugsverslaving. Ze zijn zozeer verzwakt door de drugs dat ze uit zichzelf niet altijd meer in staat zijn om de weg naar ons te vinden. Daarnaast spelen ook schaamte en wantrouwen een belangrijke rol. Onze patiënten zijn bang om uit te komen voor hun drugsgebruik. Ze vrezen dat ze zullen worden gestigmatiseerd.

Hoe gaat u te werk om uw patiënten op te sporen?

Verbeeren: Wij gaan met de Medibus op plaatsen waar zich veel daklozen bevinden. Dikwijls is dat in de buurt van stations. We gaan ook naar hen op zoek in buurten waar drugsdealers aan het werk zijn. Dat gebeurt in overleg met de Brusselse politie. Onze hulpverleners gaan ook altijd met zijn drieën op pad. En intussen blijft er nog eens drie man in de bus wachten.

'Ze zijn zo verzwakt door drugs dat ze weg naar zorg niet meer vinden'
© Dokters van de Wereld

Hoe probeert u uw patiënten concreet te helpen?

Verbeeren: We bieden hun eerst een kopje koffie aan en we proberen langzaam hun vertrouwen te winnen. Als dat is gelukt, proberen we erachter te komen hoe we hen kunnen helpen. We doen dat door hun gerichte vragen te stellen over hun gezondheid. (YD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content