Woonwagenbewoners strijken neer in Dour

27/07/10 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

De gemeente is met een gerechtelijke procedure gestart, maar woensdagmorgen is een gesprek met de zigeuners gepland.

De woonwagenbewoners die verdreven zijn uit Wingene en eerder uit Nieuwpoort hebben zich intussen in het Waalse Dour geïnstalleerd. De gemeente heeft een gerechtelijke procedure in gang gezet.

De groep zigeuners en hun zowat 250 caravans vertrokken dinsdagochtend uit Wingene na een akkoord met de gemeente. Op die manier werd vermeden dat een gerechtelijk bevel om de wei te ontruimen, werd uitgevoerd.

De woonwagenbewoners, die uit Frankrijk afkomstig zijn, reden daarop naar de Waalse plaats Dour en installeerden er zich op het plaatselijke festivalterrein.

Dat gebeurde ondanks het verbod van de lokale overheid en de eigenaar van het terrein. Daarop besliste de gemeente om een gerechtelijke procedure op te starten.

Volgens burgemeester Carlo Di Antonio werd een spoedprocedure in gang gezet. Hij zei in de loop van dinsdag te verwachten dat er een deurwaarder langskomt om de zigeuners het bevel te geven het terrein te verlaten.

De zigeuners verbleven vorig jaar al eens op het terrein van het Dour Festival en de gemeente heeft daar slechte herinneringen aan. Volgens Di Antonio was er toen een toename van diefstallen.

Dinsdagavond raakte bekend dat er woensdagmorgen om 9 uur een ontmoeting is gepland tussen de woonwagenbewoners, de politie en de gemeente Dour.

Onze partners