Willy Borsus: 'De economische resultaten zullen er liggen'

28/07/17 om 19:30 - Bijgewerkt om 20:40

Bron: Belga

'De economische resultaten moeten, en ik durf zelfs zeggen zullen er liggen.' Dat zei de nieuwe Waalse minister-president Willy Borsus (MR) in zijn eerste toespraak voor het Waals parlement. Borsus legde vrijdagnamiddag de eed af bij de koning.

Willy Borsus: 'De economische resultaten zullen er liggen'

Willy Borsus © Belga

Willy Borsus (MR) heeft vrijdag op het Kasteel van Laken bij de koning de eed afgelegd als Waals minister-president. Dat deed ook zijn partijgenoot Denis Ducarme, die Borsus opvolgt in de federale regering. Ducarme wordt met andere woorden bevoegd voor Middenstand, Zelfstandigen, KMO's, Landbouw en Maatschappelijke Integratie.

'Wallonië verdient een gedurfde politiek', zo sprak Borsus tijdens zijn beleidsverklaring in het parlement. De regering heeft niet veel tijd meer voor de komende verkiezingen, maar dat mag volgens hem geen belemmering zijn. 'Wil je weten wie je bent? Verlies niet te veel tijd met het je af te vragen. Doe het en de actie zal je vormen', zei hij in navolging van de Amerikaanse president Thomas Jefferson.

Werk en jongeren

De Waalse regering wil, zoals bekend, de nadruk leggen op werk en jongeren en zal volgens Borsus het beleid van de federale regering aanvullen waar mogelijk.

Met een werkloosheid die dubbel zo hoog ligt als in Vlaanderen en met één Waal op de vijf onder de armoedegrens is de uitdaging groot. Borsus belooft een 'authentiek sociale' politiek.

De nieuwe minister-president wil naar eigen zeggen graag samenwerken met de oppositie. 'Ik hoop dat we op bepaalde gebieden overeenstemming kunnen bereiken, om Wallonië te hervormen zoals het dat verdient.'

Onze partners