Wilders achterna: Ook Dewinter wil minder Marokkanen

20/03/14 om 22:22 - Bijgewerkt om 22:25

Vlaams Belang-kopstuk Foilip Dewinter schaart zich achter de gewraakte Marokkanenuitspraak van Geert Wilders. "Minder Marokkanen? Dat gaan we regelen!", tweette hij. Wilders spreekt dit weekend bij het Vlaams Belang.

Wilders achterna: Ook Dewinter wil minder Marokkanen

Filip Dewinter (midden): "Ik hoop dat Wilders zijn uitspraken herhaalt." © BELGA

Vlaams Belang-kopstuk Filip Dewinter vindt dat de uitspraken van Geert Wilders over Marokkanen niet genuanceerd moeten worden. Wilders is zondag te gast op een meeting met het Vlaams Belang in Antwerpen. "Ik hoop dat hij zijn uitspraken herhaalt", zegt Dewinter aan Deredactie.be.

Storm van verontwaardiging

In zijn verkiezingstoespraak woensdagavond hitste Wilders zijn aanhangers op met de uitspraak: "Moeten er meer of minder Marokkanen zijn? " Daarop scandeerde het publiek herhaaldelijk "minder". "Dan gaan we dat regelen", antwoordde Wilders.

Het optreden van Wilders ontketende een storm van verontwaardigde en kritische reacties. Maar Vlaams Belang-politicus Filip Dewinter ziet geen graten in de tussenkomst van Wilders. Hij tweette woensdagochtend: "Minder Marokkanen? Dat gaan we regelen! Doen! "

'Niet racistisch'

Volgens Dewinter heeft Wilders het bij het rechte eind. "Net zoals in Nederland zouden er in Antwerpen minder Marokkanen moeten zijn, en in Gent minder Roma. Europa moet gewoon maatregelen nemen om de massa-immigratie uit Noord-Afrika te stoppen, " zo zei hij aan de VRT-redactie.

Dewinter vindt niet dat de uitspraak van Wilders racistisch is. "Hij zegt gewoon wat veel Nederlanders denken, en door zijn tegenstanders kan dat als racistisch worden beschouwd."

Goebbels

Nuancering is hier dan ook niet op zijn plaats, aldus Dewinter. "Wanneer meneer Wilders zondag op ons partijcongres komt spreken, hoop ik dat hij zijn uitspraak nog eens herhaalt, en wij zullen hem dan ook ten volle steunen."

De vergelijking met minister van Propaganda Joseph Goebbels in nazi-Duitsland (gemaakt door het Duitse persbureau DPA, red.) is dan weer overdreven. "Iedereen weet dat Wilders een democraat is, afkomstig uit een liberale familie. Dat kan niet gezegd worden van Goebbels."

Ook Annemans mee

"Geert Wilders is vrij om te zeggen wat hij wil. Het is niet aan mij om te bepalen wat hij wel of niet mag zeggen. Ik ben het overigens niet oneens met hem", reageert ook Vlaams Belang-voorzitter Gerolf Annemans.

Zou Annemans er evenmin een probleem mee hebben dat Wilders zijn uitspraken zondag herhaalt op een geplande meeting met Vlaams Belang in Antwerpen? "Het zou maar erg zijn als de voorzitter van de Partij van de Vrijheid niet meer vrij zou zijn om te zeggen wat hij wil", aldus Annemans. (Belga/TV)

Onze partners