Weyts: jaarlijks 350 kruispunten uitrusten met slimme verkeerslichten

05/11/15 om 05:28 - Bijgewerkt om 05:28

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) gaat de files aanpakken door de verkeerslichten deftig op elkaar af te stemmen. Er zullen jaarlijks 350 kruispunten worden uitgerust met "slimme verkeerslichten".

Weyts: jaarlijks 350 kruispunten uitrusten met slimme verkeerslichten

Ben Weyts (N-VA) © Belga

Dat melden Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Elke dag staan talloze Vlamingen minutenlang aan te schuiven aan rode lichten op gewestwegen, terwijl noch van links, noch van rechts, een andere wagen komt aangereden. "Daarom wil ik slimmere verkeerslichten, die zichzelf constant aanpassen aan de echte verkeerssituatie", zegt minister Weyts. Dat kan door camera's en meetlussen in het wegdek te installeren. Zo zullen de lichten niet meer louter volgens vaste tijdsintervallen op groen springen.

Slim in de stad en op het platteland

"Vanaf 2016 is het de bedoeling om jaarlijks een 350-tal kruispunten te herbekijken en gericht aan te passen", zegt Weyts nog. Het Agentschap Wegen & Verkeer is al volop bezig met proefprojecten. Tegen het einde van dit jaar moet het huiswerk klaar zijn.

De slimme verkeerslichten zouden ook in staat zijn zich op elkaar af te stemmen zodat een weggebruiker met minimale vertraging een serie lichten doorkomt.

Het is de bedoeling dat de lichten mettertijd overal slim worden, in steden zowel als op het platteland.

(Belga/RR)

Lees meer over:

Onze partners