‘Wet op majesteitsschennis is niet meer van deze tijd’ (N-VA)

Koning Filip en koningin Mathilde © Belga

De N-VA wil de wet uit 1847 op de majesteitsschennis afschaffen. De N-VA Kamerleden Kristien Van Vaerenbergh en Theo Francken dienen hiervoor een wetsvoorstel in.

Volgens Van Vaerenbergh is de wet van 6 april 1847 niet meer van deze tijd en bestaan er voldoende alternatieven om laster of beledigingen ten aanzien van de koning te bestraffen. “Het is in een moderne democratie trouwens niet meer verdedigbaar dat een niet-verkozen staatshoofd geprivilegieerde wetten krijgt die enkel hem en zijn familie beschermen”, zegt Van Vaerenbergh.

De wet van 6 april 1847 stelt dat al wie de persoon van de koning beledigt hetzij in het openbaar hetzij via geschriften, drukwerk of prenten strafbaar is en een gevangenisstraf tot drie jaar of een geldboete riskeert. Ook het beledigen van de koninklijke familie is een misdrijf al zijn de straffen daar kleiner.

Beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Kristien Van Vaerenbergh, voorzitter van de commissie justitie, vindt het vreemd dat de wet nog bestaat want in 2005 werd een andere gelijkaardige 19 de eeuwse wet met betrekking tot het beledigen van buitenlandse staatshoofden afgeschaft.

Dit gebeurde na het arrest Colombani tegen Frankrijk van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het Hof vond specifieke wetgeving voor binnenlandse en buitenlandse staatshoofden in strijd met het recht op vrije meningsuiting.

Het Hof oordeelt dat een regime dat afwijkt van het gemene recht en dat staatshoofden uitsluitend beschermt omwille van hun functie een privilege is dat niet strookt met de hedendaagse politieke opvattingen. Het is een niet te verantwoorden beperking van de vrijheid van meningsuiting.

Opmerkelijke ‘vergetelheid’

Wel is het zo dat de naam en faam van het staatshoofd worden beschermd door het gemene recht, net als dit het geval is voor elke burger. Zo bepalen de artikelen 443 e.v. Strafwetboek dat laster, eerroof, belediging, lasterlijke aangifte en kwaadwillige ruchtbaarmaking strafbaar zijn.

“Het is een opmerkelijke ‘vergetelheid’ dat de Belgische wetgever deze wet op het beledigen van buitenlandse staatshoofden wél al afschafte maar die voor het eigen, binnenlandse staatshoofd niet”, aldus N-VA Kamerleden Van Vaerenbergh en Francken.

‘Ancien regime’.

De wet is ‘naar de letter van de wet’ toe dus ongrondwettelijk. Maar ook naar de ‘geest van de wet’ is de wet voorbijgestreefd. De wet is immers niet algemeen, maar beschermt enkel één persoon of familie. Een aparte wetgeving enkel en alleen voor de koning en zijn familie ademt de sfeer uit van het ‘ancien regime’.

“Ook al stamt het begrip majesteitsschennis uit een lang vervlogen tijd toch werd in 2006 nog iemand veroordeeld tot een effectieve celstraf van 8 maanden en een geldboete van 3.300 euro.

Daarenboven bestaan er in het Belgisch Strafwetboek voldoende bepalingen die de eer en goede naam van personen helpen beschermen tegen lasterlijke of beledigende uitspraken”, besluit N-VA-kamerlid Kristien Van Vaerenbergh. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content