Wereld reageert op euthanasiewet voor kinderen: 'Belgen zijn kindermoordenaars'

13/02/14 om 16:12 - Bijgewerkt om 16:45

België wordt met de uitbreiding van euthanasie naar alle leeftijden het eerste land ter wereld dat deze stap zet. Het blijkt een ethische kwestie die de rest van de wereld niet onbewogen laat.

Wereld reageert op euthanasiewet voor kinderen: 'Belgen zijn kindermoordenaars'

© Thinkstock

België is een gidsland als het op ethische wetgeving aankomt. Zaken die elders weinig ingang vinden, zoals het homohuwelijk, de abortuswet en euthanasie, worden hier sneller overwogen en toegepast dan elders in de wereld. De uitbreiding van euthanasie naar wilsbekwame minderjarigen valt dan ook niet overal in goede aarde.

'Beangstigend'

Reporters uit alle uithoeken van de wereld zakten naar ons land af om verslag uit te brengen over de 'controversiële' wet die in de plenaire Kamer gestemd wordt. In Terzake kwamen al enkele van deze journalisten aan het woord. Zo vond een reporter van het Australische ABC het 'beangstigend', 'choquerend' en dacht hij niet dat het ooit in Australië zover zou komen, of dan toch generaties zou duren.

Een Oekraïense journaliste vond het dan weer vreemd dat we zo'n wet nodig hadden met 'de kwaliteit van de geneeskunde en palliatieve zorgen', terwijl een Franse journaliste zich verbaasde over het gebrek aan protest tegen de wet in België.

Bruno Waterfield, correspondent in Brussel voor de Britse krant The Telegraph, beschrijft de kwestie op Twitter als een 'zorgwekkende trend' en vindt dat België onverschillig lijkt tegenover de nieuwe wetgeving. 'De maatschappij verbiedt de doodstraf, maar laat dokters toe mensen te doden', schrijft hij.

Tijdens een radiodebat op de BBC vroegen de Britten zich af hoe een kind dan wilsbekwaam kon zijn. Het voorbeeld van een zesjarig kind euthanasie geven, als het dat zou willen, werd daarbij herhaaldelijk aangehaald.

'Kille nieuwe wereld'

Maar de hevigste reacties komen uit de Verenigde Staten. De zender CBN spreekt over een 'schokkend verhaal' en de universiteit van Princeton vindt dat 'dokters zich niet moeten bezighouden met mensen doden'.

Vele Amerikaanse nieuwsmedia verwijzen naar euthanasie voor kinderen als het vermoorden van kinderen. Een artikel op de website van Newsweek kopte zelfs met 'The child killers' of de kindermoordenaars en concludeert dat België een 'kille nieuwe wereld' ingaat.

Op de website van Fox News schrijft columnist Cal Thomas: 'Als iedereen die het leven eventjes beu is euthanasie mag vragen, zou de aarde al snel een 'spookplaneet' lijken. Hij hoopt dat Obamacare er nooit zal doorkomen, uit vrees voor de legalisering van euthanasie en vergelijkt zelfs het 'ontbreken van een standaard voor de waarde van een leven' met het Rusland van Stalin, Mao's China en de Holocaust van het Duitse Derde Rijk.

Amerikaanse media als CBN en Fox verwijzen naar de euthanasiekwestie in België als een 'cultuur van de dood' die in opmars is. Die beschrijving komt oorspronkelijk van paus Johannes Paulus II.

Enige land ter wereld

De Amerikaanse zender CNN zegt dat de nieuwe wet de dood trivialiseert. In een televisie-interview legde de zender Open-VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten het vuur aan de schenen, maar die wist zich - aldus de nieuwssite Newsmonkey - erg goed te verdedigen: 'We respecteren ieders mening, leggen niets op. Ik respecteer gelovigen, en iedereen die geen gebruik wenst te maken van deze wet. Maar we moeten iedereen de keuze laten zelf die beslissing te nemen.'

In België zou volgens een studie 75 procent van de bevolking het wetsvoorstel steunen. Toch protesteerde deze week een groep van 160 kinderartsen tegen het mogelijke nieuwe recht voor kinderen.

Recent kwam er ook vanuit Canada protest van een vierjarig meisje dat geboren werd met een hartaandoening. Ze richtte zich in een filmpje tot Koning Filip en smeekte hem de wet niet te ondertekenen.

Lees meer over:

Onze partners