Wat mag u verwachten van de nationale staking op 24 juni?

21/06/16 om 16:06 - Bijgewerkt op 22/06/16 om 16:03

De socialistische vakbonden, het ABVV in de privésector en het ACOD in de overheidssector, zullen aanstaande vrijdag, 24 juni, een laatste keer voor de grote vakantie staken om hun ongenoegen te uiten over de besparingen en het regeringsbeleid. Het gaat om een nationale, interprofessionele staking.

Wat mag u verwachten van de nationale staking op 24 juni?

© Belga

Hinder zal er zijn op de klassieke plaatsen, zoals op het openbaar vervoer waar vertragingen en mogelijk geschrapte ritten op het menu zullen staan voor wie met trein, tram of bus wil reizen, en loketten van administraties zullen hier en daar dicht blijven, maar de precieze impact valt moeilijk af te meten, ook voor de socialistische vakbonden zelf. "Het zal de helft van anders zijn, omdat de christelijke vakbonden niet meedoen", klinkt het bij ACOD.

NMBS

"Op het spoor zal de hinder beperkt zijn, omdat er maar één bond staakt", zegt Chris Camps, woordvoerder van ACOD. Deze staking staat overigens los van de recente stakingen rond de discussie van de kredietdagen. Daarover werd vorige week een akkoord bereikt zodat de aangekondigde stakingsdreiging van de baan was.

Plichtsbesef bij leraren

"Bij bussen van de Lijn en de trams en metro zal het aantal stakers aanzienlijker zijn. Ook in de steden en gemeenten zullen vele loketten dicht blijven, omdat er daar veel ongenoegen heerst over de besparingen en de regeringsmaatregelen. Bij het onderwijs heerst er ook veel ongenoegen, maar uit plichtsbesef zullen er niet zoveel leraren meedoen, verwachten we, omdat er mogelijk nog examens moeten afgenomen worden."

Keuze

"Het gaat om een nationale, interprofessionele staking, over de verschillende sectoren heen", heet het bij het ABVV. "Daarbij beslist elke sector afzonderlijk welke actievormen gebruikt wordt. Op een aantal plaatsen, zoals de provinciehoofdplaatsen, zullen mensen samenkomen om acties te voeren, dat kan gaan van het houden van toespraken tot het uitdelen van flyers om het publiek te informeren. Die acties gebeuren gewoonlijk in nauw overleg tussen de vakcentrales en de gewestelijke afdelingen." (Belga/TE)

Onze partners