Wat denken de Walen echt over Bart De Wever?

Bart De Wever © BELGA
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

Wat denken de Walen echt over Bart De Wever? Knack magazine deed een rondvraag bij Franstalige waarnemers en kwam tot verrassende resultaten. ‘We hebben ooit geschreven dat ze al die N-VA’ers op een zinkend schip moesten zetten, maar dat was niet gemeend.’

Wat denken de Walen echt over Bart De Wever? Knack-redacteurs Han Renard en Jeroen Zuallaert zochten het uit. Ze deden een rondvraag bij Franstalige waarnemers. Wat blijkt: ook aan de andere kant van de taalgrens heeft iedereen een mening over de voorzitter van de N-VA.

Wat denken de Walen echt over Bart de Wever?

Jeroen Zuallaert: De meeste mensen met wie we spraken, hebben geen enkele sympathie voor de communautaire agenda van de N-VA. Het confederalisme van de N-VA is volgens hen gewoon een dekmantel voor separatisme. Vaak is er ook torenhoog wantrouwen en onbegrip. De meeste gewone Walen, zo vertelden ons de waarnemers, kennen De Wever alleen via het beeld zoals dat uit hun eigen Franstalige media naar voren komt. Daarbij onthouden ze vooral dat De Wever, in hun ogen althans, doorlopend de Walen beledigt.

Han Renard: In hun ogen stelt hij de Walen altijd maar voor als de molensteen om de Vlaamse nek, of ze kennen hem van symbolische acties zoals destijds bij de scheepslift van Strepy, toen de N-VA daar twaalf vrachtwagens vals geld afzette uit protest tegen de jaarlijkse financiële transfers naar Wallonië. Dat alles heeft diepe wonden geslagen in Wallonië. De figuur De Wever kan in het brede publiek vaak wel rekenen op een mengeling van fascinatie en enige sympathie.

Zou Bart De Wever in Wallonië stemmen halen als we een federale kieskring hadden?

Jeroen Zuallaert: Toch wel. Zijn anti-PS boodschap slaat aan in bepaalde ondernemerskringen, net zoals zijn economische voorstellen in verband met lastenverlagingen. Bovendien houden Walen wel van koppige of eigenzinnige politici met een grote mond, brutale humor en een no-nonsense stijl. Zij hebben in het verleden ook hun deel spektakelpolitici gehad, denk aan Michel Daerden, en politici die ongegeneerd de Waalse kaart trokken, zoals André Cools, Guy Spitaels, en José Happart.

Dat is toch verrassend?

Han Renard: Waarom ook niet? Wij hebben vaak het idee dat heel Wallonië een donkerrood PS-bastion is, maar dat klopt natuurlijk niet. Bovendien is de gehechtheid aan het oude België in Wallonië de laatste jaren, als gevolg van de langdurige politieke crisis en de steile opgang van de N-VA, ook sterk afgenomen. Al blijft natuurlijk het simpele feit dat Wallonië het op dit moment niet redt zonder de solidariteit uit Vlaanderen. Met de nieuwe financieringswet, waarbij een aantal solidariteitsmechanismen geleidelijk zullen uitdoven, geven de Walen zichzelf nog tien jaar om uiteindelijk financieel op eigen benen te kunnen staan.

Lees de volledige resultaten van de rondvraag in Knack magazine:

Een Waalse Bart De Wever zou veel succes hebben

Die anti-establishment-houding, daar hebben ook veel Walen sympathie voor

De Wever stelt het voor alsof de gemene Walen als een soort koloniale mogendheid de Vlamingen in het verleden hebben uitgebuit

Staatshervormingen kosten alleen maar veel tijd, geld en energie

Oké, we hebben in een satirische rubriek ooit geschreven dat ze al die N-VA’ers op een zinkend schip moesten zetten. Dat was niet gemeend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content