Waarom Lutgen zijn excuses niet aanbiedt aan Reynders

© Belga

Didier Reynders eist excuses na een ‘doodsbericht’ van de cdH-jongeren. Benoît Lutgen, partijvoorzitter, blijft zwijgen. Onwil of strategie?

Franstalig België staat op zijn kop na een persbericht van de ‘jeunes cdH’, waarin ze een ‘overleden’ Didier Reynders eerden. Het communiqué, gepubliceerd op hun site, is bedoeld als persiflage op de condoleances die Reynders de wereld instuurde na de overlijdens van PS-kopstukken Michel Daerden en Guy Spitaels. Reynders kan er niet mee lachen en eist excuses van partijvoorzitter Benoît Lutgen. Aan de overkant blijft het echter ijzig stil.

Bert Kruismans: ‘Reynders wil verdeeldheid zaaien’

Komiek Bert Kruismans ziet in Reynders een sluwe vos die maar al te gretig de kans aangrijpt om verdeeldheid te zaaien binnen de rangen van het cdH. Kruismans, die in Wallonië woont, heeft een wekelijkse radiokroniek op RTBF en is bijgevolg goed op de hoogte van de Waalse politiek. “Reynders probeert het cdH tegen elkaar uit spelen”, oordeelt Kruismans. Met de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober in aantocht zou dat het cdH niet goed uitkomen.

Professor Marc Lits (UCL), gespecialiseerd in politieke communicatie, beaamt de analyse van Kruismans. “Een persbericht van een jongerenafdeling krijgt normaal nooit een dergelijke aandacht, zeker niet als het enkel op de site gepublieerd wordt. Benoît Lutgen doet er goed aan om niet te reageren. Anders wakkert hij de polemiek terug aan en dreigt het uit te monden in een oorlog tussen MR en cdH”.

Marc Lits: ‘Benoît Lutgen is soms te discreet’

De stilte van Benoît Lutgen is ook toe te schrijven aan zijn persoonlijkheid. Hij is discreet en wil zijn eigen mensen niet desavoueren. “Hij wil zich ook onderscheiden van Joëlle Milquet”, voegt Lits toe. “De oude voorzitster van het cdH was soms te veel aanwezig in de media. Benoît Lutgen past een nieuwe strategie toe, maar is soms te discreet”.

Het is ook een bredere tendens bij meerdere voorzitters van partijen. “Er is een verandering van generatie bij de partijen. Aan beide kanten van de taalgrens zien we discretere voorzitters terug. Hoe minder men zegt, hoe minder uitschuivers men kan maken”, aldus Lits.

Mediastunt wordt startschot van de verkiezingscampagne

Kruismans oordeelt dat het communiqué kadert in een bredere van de Franstalige partijen om botter te communiceren. “Choquerende stunts zijn we in Vlaanderen al gewend. In Franstalig België en zeker in Wallonië zijn mediastunts relatief nieuw “.

Marc Lits ziet ook een invloed van Frankrijk. “Denk maar aan de presidentsvrouw Valérie Trierweiler, die op Twitter opriep om niet voor Ségolène Royale te stemmen in de parlementsverkiezingen en zo een hele hetze veroorzaakte.” Nieuwe media worden volgens Lits vooral gebruikt door ‘challengers’ die een tamelijk onbelangrijke plaats hebben in de politiek. Zoals de cdH-jongeren dus. Door de reactie van Reynders mist hun actie echter zijn effect niet. “De verkiezingscampagne is nu al gelanceerd”. (LR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content